enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Narenciye İhracatına Büyükşehir Desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesi narenciye üretiminin en önemli sorunlarından Akdeniz Meyve sineği ile mücadele ederek üreticilere ekonomik olarak katkı sağlıyor.

Narenciye İhracatına Büyükşehir Desteği
23.06.2024
5
A+
A-

Muğla Büyükşehir Belediyesi narenciye üretiminin en önemli sorunlarından Akdeniz Meyve sineği ile mücadele ederek üreticilere ekonomik olarak katkı sağlıyor.

Muğla’nın en önemli ihracat ürünlerinden biri olan narenciyede yaşanan Akdeniz Meyve sineği sorununu Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri sahada yaptığı çalışmalarla çözerek üreticileri büyük bir ilaçlama maliyetinden kurtarıyor ve narenciyenin ihracatında önemli bir katkı sağlıyor. Büyükşehir ekipleri Köyceğiz ilçesinde narenciye üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı 35 bin dekar arazide 3 bin ara konukçuda Akdeniz meyve sineğine karşı biyoteknolojik yöntemlerle tuzaklama çalışması başlattı.

Zaferler Muhtarı Sedat Ayhan; “ Büyükşehir sayesinde geçim kaynağımız portakaldaki sorun çözüldü”

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Akdeniz Meyve sineği çalışmalarından memnuniyetini dile getiren Zaferler Muhtarı Sedat Ayhan geçim kaynaklarının başında narenciyenin geldiğini, ihracat için giden narenciyenin Akdeniz meyve sineği nedeni ile geri döndüğünü söyledi ve kendilerini bu sorundan kurtaran Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür etti. Muhtar Sedat Ayhan; “Bizim tarlalarımızda kayısı, şeftali, hünnap, incir ağaçlarımızdan Akdeniz meyve sineği narenciyeye sıçrıyor. Narenciyeyi ihraç ettiğimiz için bu sinek nedeni ile ürünlerimiz ihracattan dönüyor. Öncelikle bu sorunla toplu mücadele etmek lazım. Narenciyenin en yoğun olduğu bölge Döğüşbelen, Hamitköy, Zaferler mahallerimizdeki 35 bin dekar arazide portakal ağaçları var. Geçim kaynağımız da portakal” dedi.

Hamitköy Muhtarı Ramazan Çelik; “Büyükşehir sayesinde narenciyede ihracata elverişli ürünler gönderiyoruz”

Köyceğiz Hamitköy Muhtarı Ramazan Çelik’de Akdeniz Meyve sineği ile mücadelenin şimdi başlaması sayesinde popülasyonun engellendiğini ve büyük bir ilaçlama maliyetinden kurtulduklarını söyledi. Muhtar Ramazan Çelik; “Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tarımsal daire başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bu çalışmanın bu tarihte yapılması sayesinde Akdeniz meyve sineğinin popülasyonu ve üremesi engelleniyor. Böylece biz üreticiler de büyük bir ilaçlama maliyetinden kurtuluyoruz. Bunun yanında Akdeniz meyve sineği ihracatta çok önemli bir faktör. Bu çalışmalarla ürünlerimizde ilaç kalıntısı olmuyor ve ihracata elverişli mallar göndermiş oluyoruz.” dedi.

Ziraat Mühendisi Turgut Karagöz; “3 bin tuzaklama ile 35 bin dönüm arazide Akdeniz meyve sineği popülasyonunu azalttık”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerinden Ziraat Mühendisi Turgut Karagöz’de bölgenin en büyük sorununun Akdeniz meyve sineği olduğunu, yaptıkları çalışma sayesinde geniş bir arazide bu sorunu çözdüklerini belirtti. Turgut Karagöz; “Köyceğiz narenciyesinin yüzde 70’i Hamitköy, Zaferler, Döğüşbelen, Toparlar mahallelerimizin alt kısmında yetişiyor. Bu bölgenin en büyük sorunu Akdeniz Meyve sineği. Biz Akdeniz meyve sineğine karşı tuzaklama çalışması yapıyoruz. Normal şartlarda 35 bin dekar arazide tuzaklama çalışması için 120 bin tuzaklama yapmak gerekiyor. Biz sahada yaptığımız çalışmalar sayesinde buna daha ekonomik bir çözüm ürettik. Arazideki ara konukçuları tespit ederek işe başladık. Bu bölgede hünnapta, incirde, kayısıda, şeftalide Akdeniz meyve sineğinin popülasyonunu arttırarak narenciyeye sıçradığını da tespit ettik. Burada tespit ettiğimiz 3 bin ara konukçuya tuzaklama çalışması yaptık ve popülasyon dinamiklerini aşağı çektik. Üreticilerimiz normal şartlarda Akdeniz meyve sineğine karşı  3-4 sefer ilaçlama yapması gerekirken bu çalışmalar sayesinde 1 sefer ilaçlama yaparak bu sorundan kurtulmaya başladı. Bu da üreticilerimizin hem doğal hem de ekonomik yönden daha temiz ve sağlam ürün almasını sağladı. Kullandığımız tuzaklar feromon tuzak ve içerisinde etkili bir ilaçla Akdeniz meyve sineğini burada tutarak üremesini engelliyor. Böylece kontrol altına almış oluyoruz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.