enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Açık
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mutfak enflasyonu yüzde 47’yi aştı

Enflasyonu yüzde 36.1 açıklayan TÜİK’in sepetindeki 25 temel gıda maddesinin fiyatı yüzde 47 arttı. Maaş zammı, mutfak zammına yenik düştü …

Mutfak enflasyonu yüzde 47’yi aştı
06.01.2022
196
A+
A-

Enflasyonu yüzde 36.1 açıklayan TÜİK’in sepetindeki 25 temel gıda maddesinin fiyatı yüzde 47 arttı. Maaş zammı, mutfak zammına yenik düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çarşı pazardaki gerçek hayat pahalılığını yansıtmayan enflasyonu bile mutfaktaki yangını gizleyemedi. Son bir yıllık enflasyonu yüzde 36.1 olarak ilan eden TÜİK’in verilerine göre, halkın en çok tükettiği 25 temel gıda maddesinin fiyatı aynı dönemde yüzde 47 zamlandı. Ekmekten bulgura, makarnadan patatese kadar mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri arasında fiyatı yüzde
115 artan ürünler bile var.

EKMEK FİYATI % 54 ARTTI

TÜİK’in tabloları üzerinden seçilen 25 temel gıda maddesi listesinin başında yer alan ekmeğin kilogram fiyatı 2021’nin aralık ayından 2021’in aralık ayına kadar geçen sürede 7 liradan yaklaşık 11 liraya çıktı. Bu veri, TÜİK’in hesaplarına göre dahi ekmeğe bir yılda yüzde 54 oranında zam geldiğini gösteriyor. Aynı dönemde yine halkın en çok kullandığı temel gıda maddeleri arasında yer alan makarna yüzde 60, un yüzde 86, bulgur yüzde 55, şehriye yüzde 61 zam gördü. TÜİK’in derleme yaptığı marketlerde 1 litre ayçiçek yağının fiyatı son bir yılda 16 liradan 28 liraya, şeker 5.5 liradan 8 liraya, süt 5.2 liradan 9 liraya peynir ise 31 liradan 38 liraya çıktı. Bu dönemde tavuk etindeki artış kuzu ve dana eti fiyatlarını katlayarak yüzde 86’ya ulaştı.

MAAŞ ZAMMINI KÜÇÜLTÜYOR

Maaşlara enflasyon zammı TÜİK’in yüzde 36.1 ilan ettiği Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisine göre yapılıyor. Halkın en çok kullandığı ürünlerdeki artışa bakılmıyor. Bu nedenle memur ve emekliler TÜFE’ye yenilmese de gerçek enflasyona yenik düşüyor.

Biz de o marketlerden alalım!

– Fiyatlar çok sık değiştiği için TÜİK’in ilan ettiği fiyatlar halkın kafasında ciddi soru işaretlerine yol açıyor. TÜİK’e göre örneğin aralık ayında beyaz peynirin kilosu 38 lira, kuzu eti 83 lira, patates 5 liradan satıldı. Ancak kendi marketinden peyniri 50 lira, kuzu etini 100 lira, patatesi 6 liradan satın almak zorunda kalan halk, “TÜİK bu fiyatları hangi marketlerden derliyorsa biz de oradan alışveriş yapalım. O fiyatları biz neden göremiyoruz” diyerek tepki gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.