enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Moda sektörü çuvalladı! Çevreci üretim sözleri tutulmuyor

Küresel tekstil endüstrisinin doğaya zarar verenlerin başında olması nedeniyle çevreci üretimlerin sıklıkta olması gerekirken şirketler bunun …

Moda sektörü çuvalladı! Çevreci üretim sözleri tutulmuyor
13.10.2022
102
A+
A-

Küresel tekstil endüstrisinin doğaya zarar verenlerin başında olması nedeniyle çevreci üretimlerin sıklıkta olması gerekirken şirketler bunun tam aksini yapmaya başladı. Pandemiden önce 2021 yılında küresel elyaf üretimi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 113 milyon tona ulaşmışken, 2030’a kadar bunun 149 milyon tona çıkması bekleniyor.

Son zamanlarda birkaç markanın kıyafet üretiminde yaptığı sürdürülebilir çalışmalarla karşılaşılsa da çoğu şirket, çevreye daha az zarar veren malzemeleri kullanmak konusunda sınıfta kaldı. Moda ve tekstil sektöründe verilen taahhütler, uluslararası markaların sürdürülebilirliğe ilişkin raporlarında, geleceğe dönük mevcut tabloya yansımadığı görüldü. Bu alanda kar amacı gütmeden çalışmalar sürdüren dünyaca ünlü bir markanın raporuna göre küresel tekstil endüstrisi her zamankinden daha fazla üretim yapıyor.

şirketler sürdürülebilir üretim sözlerini tutmuyor

“HEDEFLER TUTMAZ”

Yapılan analizlere göre küresel elyaf üretiminin 2020’de pandemiden dolayı az da olsa azaldığı görülse de 2021 yılında son zamanların en yüksek seviyesi olan 113 milyon tona ulaştı. 2030 yılına kadar da bu rakamların 149 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu da çevre ve insanlık açısında büyük tehlikenin geldiğinin sinyalini veriyor.

Öte yandan sentetik elyaflar küresel elyafların yüzde 64’ünü oluşturuyor. Tüm bu verilere ve göre tekstil sektörünün elyaf kullanımının azaltmadan küresel ısınmada 1,5 derece olan sınır hedefe ulaşılamayacağını gösteriyor. Bununla beraber, sektör temsilcileri fosile dayalı üretim ve malzemelerin, çevreye duyarlı tercihlerle hızla değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

küresel elyaf üretim tablosu

YÜZDE 1’DEN AZ

Uzmanlar verilen tablonun çok karanlık olmasa da beklentilerin daha gerisinde olduğunu vurguluyor. Bu tabloya göre;

Polyester elyaf üretimi 2020’de 57 milyon ton olurken, 2021’de 61 milyon tona yükseldi. Geçtiğimiz yıl küresel elyaf üretiminde yüzde 54’le polyester en çok üretilen elyaf oldu. Geri dönüştürülmüş polyester elyafların payı ise 2020’de yüzde 14.7’den 2021’de sadece yüzde 14.8’e yükseldi. Geri dönüştürülmüş elyaflar 2020 yılında tüm hammaddelerin yüzde 8.4’ünü oluştururken, bu oran 2021’de yüzde 8.9 oldu. Geri dönüştürülmüş tekstil atıklarından yapılan elyaflar, küresel pazarın yüzde 1’inden daha azına karşılık geliyor.

Yapılan tüm bu çalışmalar, çevreye ve insana fayda sağlanması için üreticinin üretimde, çevreye daha az zarar veren materyalleri tercih etmesinin yanı sıra tüketicinin de sürdürülebilir ürünleri benimsemesi gerektiğini gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.