enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C

MIT’li bilim insanları elektriğin su gibi hareket ettiği malzeme üretti

MIT’deki araştırmacılar ilk kez elektriğin sıvı gibi aktığını ve su ile benzer hareketler sergilediğini keşfetti. Ayrıca ürettikleri ‘Tungsten …

MIT’li bilim insanları elektriğin su gibi hareket ettiği malzeme üretti
12.07.2022
113
A+
A-

MIT’deki araştırmacılar ilk kez elektriğin sıvı gibi aktığını ve su ile benzer hareketler sergilediğini keşfetti. Ayrıca ürettikleri ‘Tungsten Ditellürid’ adında bir malzeme içinde “elektron girdapları” gözlemlediler. Yeni keşfin elektronik cihazlarda yeni bir çağı başlatabileceği söyleniyor. Çalışma dünyanın en köklü akademik dergisi Nature’da yayınlandı.

Su gibi, elektrik de ayrık parçacıklardan oluşur, bu nedenle her ikisinin de benzer şekilde ilerlemesi beklenebilir. Ancak su molekülleri birbirlerini itip birlikte akarlar ve çok büyüktür. Elektronlar ise çok daha küçüktür. Bu nedenle ortamdan ve birbirlerinden daha fazla etkilenirler. Örneğin kısa devre elektronların yapısı gereği meydana gelmektedir.

Makale yazarlarından Leonid Levitov yeni keşifle ilgili “Tungsten ditellürid, elektronların güçlü bir şekilde etkileşime girdiği ve parçacıklar yerine kuantum dalgaları gibi davrandığı yeni kuantum malzemelerinden biridir. Ayrıca, sıvı benzeri davranışı doğrudan erişilebilir kılıyor” dedi.

Araştırma ekibi hem altın hem tungsten ditellüridin her iki tarafına dairesel bir oda ve ortaya ise dar bir kanal açtı. Ardından içinden bir akım geçirdi ve elektron akışını ölçtü. Altın gibi standart malzemelerde elektronlar, odalara dağılsalar ve sonra merkezi kanala geri gelseler bile, her zaman aynı yönde hareket etti. Ancak tungsten ditellüridte  elektronlar aynı sıvılarda olduğu gibi dairesel odalardan geçerek yönünü tersine çevirdi ve girdaplar oluşturdu.

Levitov, “Bu, elektronların bireysel parçacıklar olarak değil, bir sıvı gibi davrandığı yeni rejimde olmanın açık bir imzasıdır” diyerek çalışmanın başarısından bahsetti.

Uzmanlara göre yeni keşif geliştirilebilirse elektronik cihazlarda yeni bir çağ başlatabilir ve elektronik ile ilgili tüm bildiklerimizi değiştirebilir. Ayrıca uzmanlar daha verimli elektronikler tasarlamanın mümkün olacağına inanıyor.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.