enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Meta’ya Hasta Mahremiyetini İhlal Ettiği İçin Dava Açıldı

Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu MetaInstagram, Facebook, Whatsapp gibi alt platformlarında yaptığı yeniliklerin yanı sıra hakkında açılan …

Meta’ya Hasta Mahremiyetini İhlal Ettiği İçin Dava Açıldı
02.08.2022
117
A+
A-

Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu MetaInstagram, Facebook, Whatsapp gibi alt platformlarında yaptığı yeniliklerin yanı sıra hakkında açılan davalarlada gündeme gelmeye devam ediyor. Dev şirket geçtiğimiz aylarda 3,1 milyar dolarlıkbir dava ile karşı karşıya kalmıştı. Birleşik Krallık’taki 44 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin rekabete aykırı şekilde istismar edildiği iddia edilmişti.

Meta yine Facebook yüzünden davalık oldu. Ortaya atılan iddialara göre Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan UCSF Tıp Merkezi ve Dignity Health Medical Foundation adlı iki sağlık kuruluşunda tedavi olan hastalar, Meta’nın hastanın durumu, doktoru ve reçeteli ilaçları gibi hastanın mahremi olarak kabul edilen birçok bilgiyi yasa dışı yollarla eline geçirdiğini iddia etti.

Meta ve hastaneler, kullanıcı onayı sunmadığı için davalık oldu

Davacılar, hasta haklarına yönelik yapılan bu ihlali, Facebook’ta hastalıklarına göre özelleştirilmiş reklamlarla sık sık karşılaşmaya başladıklarında fark ettiklerini belirtti. Hastanın son derece hassas bilgilerini içerdiği iddia edilen bu verilerin kullanılabilmesi için ne Meta ne de sağlık kuruluşları hastaları bilgilendirmediği ve herhangi bir kullanıcı onayı almadığı için davalık oldu.

Meta’nın hastaların bilgilerine ABD’deki en iyi 100 hastanenin 33’ünün web sitesinde bulunduğu belirlenen Pixel hizmeti ile ulaştığı tahmin ediliyor. 7 hastanede ise Pixel’in parola korumalı hasta portallarını bile aşarak bilgileri elde ettiği iddia ediliyor.

Tıbbi gizlilik yasası HIPAA uyarınca, sağlık kuruluşları, kişisel olarak tanımlanabilir sağlık bilgilerini dış gruplarla paylaşmak için hasta onayına ihtiyaç duyuyor. Meta, verileri Facebook’a göndermeden önce Meta Pixel kullanan grupların veri paylaşma hakkına sahip olmasını gerektirdiğini ve hassas sağlık verilerini filtrelediğini söylüyor. Davalar, Meta’nın bu politikaları bilerek uygulamadığını ve Pixel’i kişisel sağlık bilgilerini toplayacağını bilmesine rağmen sağlık kuruluşlarının web sitelerine koyduğunu iddia ediyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.