enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5685
EURO
36,3207
ALTIN
2.919,84
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Meriç Deltası’nda su maymununun verdiği zarar saha çalışmasıyla belirlenecek

Avrupa Birliği’nce (AB) desteklenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen proje kapsamında Edirne …

Meriç Deltası’nda su maymununun verdiği zarar saha çalışmasıyla belirlenecek
20.03.2022
151
A+
A-

Avrupa Birliği’nce (AB) desteklenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında Edirne‘de 3 günlük çalıştay düzenlendi.

Kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, su maymununun bölgedeki yayılış alanları, yerleştiği alandaki habitata verdiği zararlar ve mücadele çalışmaları değerlendirildi.

Su maymunları üzerine 2006 yılından bu yana çalışan proje eğitmeni Dr. Ayşegül İliker Kozbaş, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, su maymununun Gökçeada’da bile görüldüğünü öğrendiklerini söyledi.

‘Çanakkale tarafına geçme riski var’

Su maymununun Trakya’da her geçen gün yayılış gösterdiğini belirten Kozbaş, İklimsel koşullar hem buna müsait hem de hayvan ekolojik istekleri gereği popülasyonu arttıkça başka yerlere gitme ihtiyacı duyuyor. Besin sıkıntısı yaşadığı zamanlarda gidebiliyor. Kış şartları değiştikçe gidebiliyor. O yüzden her gün artıyor, onu biliyoruz. Çanakkale tarafına geçme riski de var bu yüzden” dedi.

Kozbaş, çalıştayda Meriç Deltası Sulak Alanı içerisinde yer alan Gala Gölü Milli Parkı özelinde bazı kararlar aldıklarını belirtti.

Milli parktaki önemli bitki türlerinin sayısının ve miktarının azaldığının tespit edildiğini dile getiren Kozbaş, şunları kaydetti:

“Su maymununun belli düzeyde çevreye, ekosisteme ve diğer biyolojik çeşitliliğe zarar verdiğini artık biliyoruz, neredeyse kesin gibi. Buna yönelik biz daha fazla veri elde etmek için acil eylem planında bazı hedefler belirledik. Üç tane nilüfer türü var Gala Gölü’nde. Onların varlığı yokluğuyla ilgili bir tespit çalışması yapacağız. Nilüfer bitkilerinin üzerine yumurtlayarak üreyen bıyıklı sumru var, sucul kuş türlerinden. Onun üreme popülasyonunun çok azaldığını öğrendim. Onunla ilgili bir çalışma yapacağız, üremesini ne ölçüde etkiledi ona bakacağız çünkü nilüfer bitkisine bağımlı bu hayvan üremek için Gala Gölü’nde.”

Kozbaş, mayıs ayında Gala Gölü Milli Parkı’nda başlayacakları 4 aylık bir çalışmayla su maymununun bölgeye verdiği zararı ve popülasyon büyüklüğünü tespit edeceklerini ifade etti.

Kanal Edirne’de sıkça görülüyorlar

Güney Amerika kökenli istilacı tür olan su maymununun Edirne’deki popülasyonu son aylarda arttı.

Avrupa’dan Asya’ya kadar dağılım gösteren su maymunları, kürkü için yetiştirildiği Bulgaristan’daki çiftliklerden kaçarak nehirler yoluyla geldikleri Trakya’da ilk kez 1984’te görülerek kayıt altına alınmıştı.

Geçmişte nadir rastlanılan kemirici tür, Meriç ve Tunca nehirlerinde çokça görülmeye başlandı. Su maymunları, Meriç Nehri’ndeki taşkınları önlemek için yapılan Kanal Edirne’de gruplar halinde görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.