enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,6503
EURO
37,2815
ALTIN
3.150,00
BIST
9.997,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
12°C

Mağduriyet kapıda! Ambulanslar çalışmayacak, 6 bin personel işsiz kalacak!

Sağlık Bakanlığı’nın 8 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı “Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”, özel ambulans sektöründe büyük bir krize yol açtı. Yeni yönetmelik Türkiye genelindeki ambulans hizmetlerinin yüzde 75’ini sistem dışına iterken, milyonlarca vatandaş için kritik sağlık hizmetlerini erişilmez hale getirdi.

Mağduriyet kapıda! Ambulanslar çalışmayacak, 6 bin personel işsiz kalacak!
22.01.2025
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Ambulans Hizmetleri Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre, vatandaşın kendi parasıyla dahi ambulans bulamayacağı iddia edildi.

Dernek Başkanı Süleyman Ören, Resmi Gazete’de de yayımlanan yeni düzenlemelerin özellikle taşrada vatandaşın en temel sağlık hakkına ulaşmasını imkânsız hale getirdiğine dikkati çekerek, “Ambulansların yüzde 75’i kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu, sadece araç sayısında değil, nitelikli sağlık personelinde de büyük bir kayıp demek. Yaklaşık 6 bin sağlık çalışanı işsiz kalacak ve hizmet kapasitesi ciddi şekilde düşecek.” diye konuştu.

Yeni yönetmelik kapsamında, her ambulans servisine doktor bulundurma zorunluluğu getirilmesi ise işin başka bir boyutunu oluşturduğuna vurgu yapan Başkan Ören, bu kararın uygulanabilir olmadığını belirterek, “Türkiye’de ambulans servislerine 1000 doktor istihdam edilmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda Ankara 112’de yalnızca 6 doktor, İzmir’de ise 2 doktor ile yüzlerce ambulans hizmet veriyor. Böyle bir insan kaynağı olmadığı için bu karar, hizmet maliyetlerini artıracak ve hizmetin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek” dedi.

TAŞRADA BÜYÜK MAĞDURİYET KAPIDA

Yönetmelikle birlikte ambulans hizmetlerinin büyük kısmı taşra bölgelerinde devre dışı kalacağını iddia eden başkan Ören, “Bu da hasta nakilleri ve acil durumlarda vatandaşların kendi paralarıyla bile hizmet alacak ambulans bulamamasına neden olacak. Türkiye’de toplam yükün yüzde 25’ini kaldıran mevcut sistemin, yüzde 75 oranında hizmet kapasitesinin azalmasıyla başa çıkamayacak” dedi.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla yönetmeliğe olan tepkisini dile getirdiklerini kaydeden Başkan Süleyman Ören, vatandaşların sağlık hakkının korunması adına hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.