enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Küresel ısınma Antarktika’da buzulları eritiyor

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan Selbesoğlu, uzun yıllardır global uydu konumlama sistemleriyle ilgili dünyanın farklı yerlerinde …

Küresel ısınma Antarktika’da buzulları eritiyor
07.05.2022
144
A+
A-

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan Selbesoğlu, uzun yıllardır global uydu konumlama sistemleriyle ilgili dünyanın farklı yerlerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

TÜBİTAK’ın kutup araştırmaları kapsamında açtığı projelere başvurduklarını belirten Selbesoğlu, “Küresel iklim değişikliğini izlemek amacıyla kabul edilen proje kapsamında, Türkiye’nin Antarktika sabit GNSS istasyonları (TUR1&TUR2), Horseshoe Adası’na tesis edilmiştir. Bir buçuk yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-4) kapsamında tesis edilen istasyonlardan, 24 Şubat 2020 tarihinden itibaren GPS, GLONASS, GALILEO ve BEIDOU uydu sistemlerinden sürekli olarak veri toplanmakta olup 2 yıllık verileri başarı ile elde ettik.” diye konuştu.

Selbesoğlu, küresel iklim değişikliğinin belirlenmesi ve takibinin oldukça önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Antarktika’da sabit GNSS istasyonlarımız vasıtasıyla atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyeleri gibi önemli parametrelerin takibi, küresel iklim değişikliğinin izlenmesine önemli katkılar sundu. Özellikle su buharı miktarındaki değişimlerin küresel ısınmaya nedeniyle arttığını belirledik. Bunu Antarktika’dan gözlemlemek ve bu oluşumu sürekli izlemek oldukça önemli. Cihazlarımız sayesinde 2 farklı noktadan su buharını anlık olarak izleyebiliyoruz. İstasyonumuz aynı zamanda okyanus seviyesini de anlık olarak ölçüyor. Aynı zamanda buzul seviyesindeki değişimleri de ölçüyoruz. Çok hayati bir öneme sahip bu projeyle Antarktika’da 2 senedir GNSS istasyonlarımız başarılı şekilde hizmete devam ediyor.”

‘Adamızdaki sıcaklık miktarında önemli bir artış gördük’

GNSS istasyonlarından gelen verileri 2 yıldır takip ettiklerini aktaran Selbesoğlu, bu süre zarfından kutuplarda önemli tespitlerde bulunduklarını söyledi.

Selbesoğlu, dünyada küresel ısınmanın hızla arttığının altını çizerek, “GNSS istasyonlarındaki verilere göre, buzullar gözle görülür bir şekilde hızla eriyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle Antarktika’da su buharı miktarı giderek artıyor. Küresel ısınma devam ederse önümüzdeki yıllarda da atmosfer dengesinin bozulmaya devam edeceği öngörülmektedir. Ayrıca adamızdaki sıcaklık miktarında önemli bir artış gördük. Yaptığımız incelemelere göre buzullar önemli ölçüde erimekte ve istasyonun bulunduğu Horseshoe Adası yükselmektedir. Küresel ısınma bu hızla devam ederse etkileri özellikle kıyı bölgelerindeki yerleşim yerlerinde daha yakın bir gelecekte görülebilir.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.