Kamuoyunda ‘dezenformasyon yasası’, sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası olarak bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik …
Kamuoyunda ‘dezenformasyon yasası’, sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası olarak bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi TBMM’de Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
ANKARA (İGFA) – Basın Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemelerin görüşüleceği TBMM Adalet Komisyonu toplantısı için İnternet Gazeteciler Federasyonu (İGF) da yerini aldı.
İGF Genel Başkanı Mesut Demir’in de katıldığı TBMM Adalet Komisyonu toplantısında Komisyon Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifinin Dijital Mecralar Komisyonu’ndan sonra Adalet Komisyonu’nda görüşüldüğünü, 40 maddelik kanun teklifinin milletvekillerinin görüşlerini açıkladıktan sonra oylamaya sunulacağını söyledi.
Yasayla ilgili ilk imza sahibi Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ve arkadaşlarının teklifinin görüşmelerine, Adalet Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Abdullah Güler başkanlığında başlandı.
Yasa teklifini TBMM’ye sunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, muhalefetin verilen kanun teklifiyle ilgili 40 maddeyi tek maddeye indirgediğini söyledi.
Yıldız, kanun teklifinin 28 ve 29. Maddesinde sırf halk arasında korku ve panik oluşturmak amacıyla gerçeğe aykırı olduğunu bildiği haberi alenen yaymak suç teşkil edeceğini belirterek, “Ceza hukuku yalnız insan hareketlerinden doğan sonuçlarla değil doğacak sonuçlarla da ilgilidir. Dezenformasyon olarak bilinen kişilerin kişisel düşüncelerle karıştırmamak, kasıtlı, taksirle oluşturması gereklidir. Bu suç işlendiğinde asliye ceza mahkemeleri yetkilidir. Kamu barışına yönelik suçlar kapsamında yasanın aradığı suçu bulması halinde failin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Düşünce açıklama, haber verme suç değil, kasıtlı olarak doğru olmayan bilgiyi paylaşma suçtur” dedi.
Muhalefet milletvekillerinin de görüşlerini ileteceği komisyonda, İGF Genel Başkanı Mesut Demir’in de ilerleyen saatlerde kanun teklifine yönelik internet haber sitelerine yönelik önerilerini sunacak.
Hatırlanacağı gibi TBMM’de 1 Haziran günü kritik internet yasası toplantısı, tali komisyon olan Dijital Mecralar Komisyonu’ndan 14,5 saat süren görüşmeler sonunda geçmiş, İGF Genel Başkanı Mesut Demir de komisyonda federasyon adına öneri ve taleplerini paylaşmıştı.