MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, kişinin haber alma hürriyeti ve yalan haberle mücadele öncelenerek hazırlanan …
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, kişinin haber alma hürriyeti ve yalan haberle mücadele öncelenerek hazırlanan dezenformasyonla mücadeleye ilişkin yasa teklifi ile ilgili komisyonda sunum yaptı.
Sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda sürüyor.
CHP ve HDP milletvekillerince, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla TBMM İçtüzüğü uyarınca görüşülmeden “ret” edilmesi için iki önerge verildi.
Önerge üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, AK Parti’nin, kanun teklifini kapalı kapılar ardında hazırladığını savundu. HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise teklif hazırlanırken birçok ilgilinin, muhalefetin fikirlerinin alınmadığını, kanun teklifinin topluma dayatıldığını ileri sürdü.
Hüseyin Yayman tarafından oylamaya sunulan önergeler “ret” edildi.
Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele yasası veya sosyal medya düzenlemesi olarak adlandırılan kanun teklifinin hazırlık çalışmalarında mevzuatla ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ihtiyaç ve önerilerinin alındığı bir dizi toplantılar yapıldığını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ise komisyonda ayrıntılı bir sunum yaptı.
Türkgün Gazetesi’nin aktardığı habere göre aynı zamanda teklifin imza sahiplerinden olan MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, ayrıntılı değerlendirmeler sonunda; dezenformasyon, yalan haberin üretilmesi ve yayılmasının birey ve toplum iradesini ipotek altına alan, vatandaşların gerçek bilgiye ulaşma imkanını engelleyen ciddi bir tehdit haline geldiği noktasında hemfikir olunduğunu vurguladı. Yıldız, mevzuattaki boşlukları gidermek amacıyla dezenformasyonla mücadele amaçlı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni hazırladıklarını belirtti.
“Sahte isim ve hesaplarla yasa dışı içerik oluşturup paylaşma, farklı siyasi düşüncedeki kişilere, herhangi bir alanda rakip olarak gördüklerine, farklı dinlere veya milletlere yönelik küfür, iftira veya hakaret etmek, karalamak ya da itibarsızlaştırmak amacıyla kullanıldığı durumlarda yeni düzenlemeler yapılması gereklidir” diyen Yıldız, “Yalan haberi kasıtlı olarak üretme ve yayma eyleminin (dezenformasyon), birey ve toplum iradesini ipotek altına alan ve vatandaşların gerçek bilgiye ulaşma imkânını engelleyen ciddi bir tehdit haline geldiği aşikârdır. Gelişen teknoloji ile birlikte dezenformasyonun vardığı nokta, temel hak ve özgürlükleri korumak adına bu tehditle mücadele etmeyi zorunlu kılmıştır. Çalışmalarımızın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda temel hak ve özgürlükleri geliştirmek yönünde olacağından şüphe duyulmamalıdır” diye konuştu.