enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Kitap Fiyatlarına Yüzde 30 Zam Geliyor

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kitap okumayı seven sayılı vatandaşın canını sıkacak açıklamalarda bulundu. Döviz kurundaki …

Kitap Fiyatlarına Yüzde 30 Zam Geliyor
24.01.2022
154
A+
A-

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kitap okumayı seven sayılı vatandaşın canını sıkacak açıklamalarda bulundu. Döviz kurundaki artış nedeniyle maliyetlerin yüzde 250 civarında arttığını söyleyen Kocatürk, basılı kitap fiyatlarına yüzde 30 zam geleceğini açıkladı. Üstelik Kocatürk’e göre bu zam da sektörü kurtarmaya yetmeyecek. Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy ise 2021’de ilk kez basılan kitap sayısının 1505 adet, bandrol sayısının ise 5 milyon 890 bin 848 adet azaldığını ifade ediyor.

Fiyatları yeniden en az yüzde 30 artırmak zorundayız. Yılbaşında kargocular yüzde 30 zam yaptı ki devamı da gelecektir. Eskiden vadeli olarak aldığımız kağıtları satıcılar vadeli satmıyor. Artık satışından emin olunamayan kitaplar basılmıyor. Yeni kitaplar da çok azaldı bu yüzden.” ifadelerini kullanan Kocatürk, Mustafa Aksoy tarafından yapılan açıklamayı doğruladı.

“80 bin kişi işinden olabilir”

Konuyla ilgili açıklamalarına “Üretim azaldı ve sektörde 80 bin istihdam risk altında” sözleriyle devam eden Kocatürk’e göre AB dışındaki ülkelerden alınan kağıttaki yüzde 10’luk fonun kaldırılması gerekiyor. “Rekabeti kısıtlıyor, diğer ülkelerden fiyat alamıyoruz. Ayrıca kağıtta KDV’nin de kaldırılmasını istiyoruz ama bürokrasi bunun çok zor olduğunu söyledi bize. Türkiye’nin kağıt endüstrisini tekrar kurması gerek.” diyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, sektörün nasıl ayakta kalacağını da bu sözlerle açıkladı.

Matbaa işletmecisi Erhan Şahin tarafından açıklamalarda ise durumun vahameti şöyle açıkladı: Geçen sene 3 Avro olan boya şu an 3.6 Avro oldu. Bir de dövizdeki artışı hesaplayıp bu rakamları TL’ye çevirin. Kalıbın metrekaresi 3.15 dolardı, şu anda 4.5 dolar oldu. Elektriği söylemiyorum bile. Biz fiyatları o kadar artıramıyoruz çünkü zaten piyasada iş yok, daralma var. İstihdamda düşüş bekleniyor. Biz taşımaya çalışıyoruz ama bu da sürdürülebilir bir durum değil.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.