enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Kırmızı Işıkta Beklemeye Karşı Yapay Zeka Geliştirildi

Uygarlık olarak ne kadar gelişirsek gelişelim, trafik hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Peki bu trafik sorununu çözmek için yapay …

Kırmızı Işıkta Beklemeye Karşı Yapay Zeka Geliştirildi
30.05.2022
136
A+
A-

Uygarlık olarak ne kadar gelişirsek gelişelim, trafik hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Peki bu trafik sorununu çözmek için yapay zekâya başvursak ne olurdu? İşte Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, trafik ışıklarıyla kontrol edilen birleşim yerlerinde kırmızı ışığa takılma sorununun tarih olduğu bir çözüm üretmeyi başardılar.

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan yeni araştırmada bilim insanları, makine öğrenimi yoluyla bir grup otonom aracın trafik ışığına takılmadan akışkan bir şekilde yollarına devam etmesini sağladı. Yeni geliştirilen çözümün yalnızca trafiği değil, yakıt tüketimini ve emisyonu da olumlu yönde etkilediği belirtildi. Üstelik bu yöntemin fayda sağlaması için tüm araçların otonom olması gerekmiyor.

Araç, kırmızı mı yeşil mi yandığını önceden biliyor

Yapılan çalışmada geliştirilen algoritma, otonom araçlara yüklendi. Bu araçlar, önlerindeki trafik ışığının sinyal durumu ve zamanlaması hakkında bilgi alıyordu. Algoritma, bu bilgilerden yola çıkarak aracın hızlanmasını ya da yavaşlamasını, dolayısıyla araçların sürekli yeşil ışığa denk gelmesini sağlıyordu.

Söz konusu çözümün etkin bir şekilde çalışması için elbette çalışması gibi insan faktörünün tamotonom araçlar başrolde yer alıyor. Fakat bilim insanlarına göre şu anda yolda olan araçların %25’i bile otonom olsa, söz konusu çözüm önemli sonuçlar alınmasını sağlayabilir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.