Dünyanın en sert çekirdeğine sahip olan keçiboynuzu çekirdeğinin insan sağlığına birçok faydasına inanılmaz faydası var. Özellikle Güneydoğu …
Dünyanın en sert çekirdeğine sahip olan keçiboynuzu çekirdeğinin insan sağlığına birçok faydasına inanılmaz faydası var. Özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinde keçiboynuzu çekirdeğinden sıklıkla kahve yapılır. Çekirdekler öğütülerek elde edilen tozdan yapılan kahve kötü kolesterolü düşürmede oldukça etkilidir. Peki keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları nelerdir? Keçiboynuzundan yapılan kahve ne işe yarar?
Yetişme alanı olarak Mısır’dan Yunanistan’a kadar uzanan keçiboynuzu Akdeniz ikliminde kolaylıkla yetişir. Yıl boyu yaprak dökmeyen keçiboynuzu ağacında yetişen keçiboynuzu meyvesi oldukça güçlü bir besindir. İçeriğindeki çekirdeklerde kendi kadar vitamin ve mineral deposudur. Yüzyıllar öncesine dayanan keçiboynuzundan pekmez, çay ve kahve yapılır. Çekirdekleri çıkartılarak toz haline getirilen keçiboynuzu, Güneydoğu Anadolu’da harput kahvesi olarak geçer. A, B, D ve E vitaminleri bakımından zengin olan keçiboynuzu tozundan yapılan kahve mide ve sindirim hastalıklarına iyi gelir. Keçi boynuzu çekirdeği diş ile kırılması zor olduğundan dünyanın en sert çekirdeği seçilmiştir. Bir diğer özelliği ise tüm keçiboynuzu çekirdeklerinin sertlikleri ve ağırlıkları aynıdır. Bu yüzden süs eşyalarından kullanılır. Ancak toz hale getirilerek de tüketilir. Eski çağlardan beri öğütülüp bitkisel tedavide kullanılan keçiboynuzu çekirdeğinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.
KEÇİBOYNUZU ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
KEÇİBOYNUZU KAHVESİ NE İŞE YARAR?
Yaygın olan ishal hastalığını önleyen keçiboynuzu kahvesi sindirim sorunlarına iyi gelir. Bağırsak florasını artırarak metabolizmayı düzenler.
Uzmanlar özellikle kansızlık gibi yaygın olan sağlık sorununu giderir.
İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde kemik ve kasları güçlendirir.
Özellikle mevsim geçişlerinden yaşanan üst solunum yolları hastalıkları önüne geçmek için bağışıklık sistemi güçlendirmek gerekiyor. Antioksidan bakımından zengin olan keçiboynuzu bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri temizler.
Diyabet ve obezite hastalarının işlenmiş şeker tüketmesi zararlıdır. Uzmanlar bu hastalara doğal şeker bakımından zengin olan keçiboynuzunu öneriyor.
Kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
KEÇİBOYNUZU KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Bir buçuk fincan süte bir tatlı kaşığı keçiboynuzu ekleyerek karıştırınız. Kaynayan kahveyi iyice karıştırınız. Normal kahve gibi fincana ekleyip servis ediniz.
KEÇİBOYNUZU ÇEKİRDEĞİNİ YOĞURT İLE KARIŞTIRIP TÜKETİRSENİZ…