enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,6823
EURO
37,1896
ALTIN
3.159,79
BIST
10.112,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C

Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?

Kaygı Bozukluğu hakkında açıklama yapan  Psikiyatri Uzmanı Sema Bayçın , kaygı bozukluğunun nasıl yönetilmesi gerektiğini anlattı. 

Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
23.01.2025
0
A+
A-

Kaygı Bozukluğu hakkında açıklama yapan  Psikiyatri Uzmanı Sema Bayçın , kaygı bozukluğunun nasıl yönetilmesi gerektiğini anlattı.

Kaygı, hayatın bir parçası olarak bizi tehlikelere karşı uyaran ve harekete geçmemizi sağlayan doğal bir tepkidir. Ancak kontrolsüz ve aşırı kaygı, iş ve sosyal yaşamda ciddi zorluklara neden olabilir.Bayçın, kaygı bozukluklarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kaygı Neden Oluşur?

Dr. Bayçın, kaygının beynin strese karşı verdiği bir tepki olduğunu belirterek, “Beyin, potansiyel bir tehlike algıladığında, ‘savaş ya da kaç’ moduna geçer. Bu süreçte hızlanan kalp atışları ve terleme gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Ancak bu durum sürekli hale geldiğinde, bireyin hayat kalitesi olumsuz etkilenebilir” dedi

Normal Kaygı ile Kaygı Bozukluğu Arasındaki Fark

Kaygının işlevsel bir düzeyde olması gerektiğini anlatan Dr. Bayçın, “Sağlıklı kaygı, kişinin kontrol edebileceği durumlara odaklanırken, işlevsel olmayan kaygılar genellikle gelecekteki belirsizliklere odaklanır ve bireyi gereksiz yere strese sokar.” ifadelerini kullandı. Örneğin, sınav hazırlığında “Bugün ders çalışmalıyım.” düşüncesi sağlıklı bir kaygıyken, “Başarısız olursam hayatım mahvolur.” gibi düşünceler sağlıksız kaygılara işaret eder.

Kaygıyla Baş Etmek Mümkün Mü?

Kaygı yönetiminin bireyler için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Bayçın, şu önerilerde bulundu:

  • Fiziksel Aktivite: Tempolu yürüyüş, yoga gibi egzersizlerin kaygıyı azaltıcı etkisi büyüktür.
  • Doğayla Etkileşim: Açık havada zaman geçirmek, bitkilerle ilgilenmek veya toprakla temas etmek bireyin duygusal dengesi üzerinde olumlu etkiler sağlar.
  • Aromaterapi: Lavanta ve papatya gibi kokuların rahatlatıcı etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Olumlama Teknikleri: Pozitif içsel konuşma alışkanlıkları, bireyin stresle başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Profesyonel Destek Almak Önemli

Dr. Bayçın, kaygının bireysel yöntemlerle kontrol altına alınamadığı durumlarda bir psikiyatri uzmanına başvurulmasının önemini vurguluyor. Psikoterapi yöntemleri sayesinde bireylerin kaygı düzeylerini daha iyi anlayarak yönetebildiğini ifade eden Bayçın, profesyonel desteğin hayatı kolaylaştırabileceğinin altını çizdi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.