Karlı pekmez, kışın tadını çıkarmak ve tatlı ihtiyacını en doğal şekilde karşılamak yapılabilir. Mevsimin bahar aylarına dönüşmesi beklenirken …
Karlı pekmez, kışın tadını çıkarmak ve tatlı ihtiyacını en doğal şekilde karşılamak yapılabilir. Mevsimin bahar aylarına dönüşmesi beklenirken kışın yeniden bastırması ile her yerin karlarla kaplandığı bu günlerde karın üzerine bir miktar pekmez dökerek lezzetli bir tatlı hazırlanabilir. İşte karlı pekmez geleneğinin başlama hikayesi…
Karlı pekmezin hikayesi ta Osmanlı’ya dayanır. Osmanlı Devleti döneminde sıcak yaz günlerinde insanların ferahlaması ve içini serinleten yiyeceklere ulaşması elbette ki günümüzdeki kadar kolay değildir. Osmanlı’da zengin olan kişiler ya da bürokratlar, dağ tepelerinden getirttikleri buz ve kar kütlelerini özel yöntemlerle muhafaza ederek sıcak yaz günlerinde sebillerden halka dağıtılırdı. Kar ve buzlar kaselerin içine konur, üzerine şerbet ya da pekmez gibi doğal tatlılar ilave edilerek ikram edilirdi.
Günümüzde Konya/Ereğli’de gelenek haline gelen karlı pekmez, karın yağmaya başladığı anda hazırlanarak tüketilir. Karlı pekmez bazı bölgelerde karsambaç bazı bölgeler de ise kar katması olarak isimlendirilmektedir.
Temiz 1 kase kadar kar alınır ve üzerine yarım çay bardağı kadar pekmez ilave edilir ve biraz karıştırdıktan sonra tüketilebilir. Afiyet olsun…
Basit ve doğal bir tatlı olarak tüketilen karlı pekmez, vücudun tatlı ihtiyacını doğal olarak karşıladığı için rafine şeker tüketiminin önüne geçmektedir.