enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,8957
EURO
35,2588
ALTIN
2.462,79
BIST
10.735,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
32°C

Karar emsal oldu! Daha fazla ülke Google için harekete geçecek

Google’ın dünyada medya kuruluşlarına ödeyeceği telif hakkı miktarının artması bekleniyor. Arama motoru, mayıs ayı başında Almanya, Macaristan …

Karar emsal oldu! Daha fazla ülke Google için harekete geçecek
23.05.2022
97
A+
A-

Google’ın dünyada medya kuruluşlarına ödeyeceği telif hakkı miktarının artması bekleniyor. Arama motoru, mayıs ayı başında Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda ve İrlanda’da 300 ulusal, yerel ve uzman medya kuruluşuna telif hakkı ödemeyi kabul etti. En büyük anlaşmaları ise Fransa’da yaptı. Başta haber ajansı AFP ve medya birliği Apig olmak üzere birçok grupla milyon dolarlık içerik paylaşım anlaşmaları imzalandı.

ALINAN KARAR EMSAL OLDU

Fransa gibi ülkelerin öncülük yaptığı bu trendin daha yayılması bekleniyor. Google’ın aramalarda haberleri çıkan yayınlara telif hakkı ödeyeceği ülke sayısının artacağı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin de Avrupa Birliği Telif Hakları Direktifi’ni yürürlüğe alarak kendi iç hukuklarında düzenleme yapması bekleniyor.

AB haricinde Avustralya, Kanada gibi ülkeler de Google’ı çıkardıkları kanunlarla dize getirdi. Bu uygulamanın dünyada yaygınlaşması için artık medya kuruluşlarının sesleri yükseliyor. Pek çok ülke AB’nin kararlarını örnek almaya hazırlanıyor. Hükümetlere bu yönde yasa çıkartmaları için artan oranda talepler geliyor. Türkiye’de de bu yönde açılımlar başladı.

İÇERİĞİN ÖNEMİ ARTIYOR

Dünyada medya şekil değiştirirken içeriğin önemi değişmiyor. Geleneksel medya şirketleri kalifiye eleman istihdam ederek kaliteli içerik sunarken, Google gibi üçüncü parti uygulamalar hiçbir ödeme yapmadan bu içeriği kullanıp gelir elde ediyor. Ayrıca Google son dönemde haberlerin de tıklanmasını önleyecek içeriğin ön gösterimi olan snippet gibi uygulamalar kullanmaya başladı. Bu duruma dur demek isteyen medya kuruluşları harekete geçti. Google’ın gelecek dönemde daha fazla ülke tarafından zorlanacağı kesin görünüyor.

KAYNAK: MİLLİYET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.