enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
00:54 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, akşam saatlerinde esnaf ziyaretlerinde bulundu
00:49 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Pınarbaşı ve ile birliğe bağlı oda başkanlarını konuk etti
00:48 Başkan Tugay: “İzmir’i Türkiye’de en düşük su fiyatına sahip il yapacağız”
00:46 Aytaç Sefiloğlu Saygıyla Anıldı
00:45 Başkan Tugay; “Köy Enstitüleri bugünümüze yol göstermeye devam ediyor”
00:44 Başkan Ahmet Aras, Sosyal Destekleri Yüzde 110 Arttırdı
00:43 Edremit Belediyesi’nden şehitlere vefa
20:06 İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır’la ilgili müfettiş görevlendirdi!
19:50 MEB’de ‘görevde yükselme’ atama sonuçları açıklandı
19:32 Cuma namazını Lale Sanayi Sitesi’nde bulunan Lale Camii’nde kılan Belediye Başkanı Rasim Arı, sanayi esnafı ile bir araya geldi
19:31 Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi
19:29 İzmir MEB Gastronomi Festivalinde Lezzet Şöleni Yaşandı
19:28 Başkan Mutlu’dan Mert Fırat’la Konak turu
19:27 Başkan Özdemir şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret etti
18:40 23 Nisan’da ücretsiz toplu ulaşım
18:39 Büyükşehir ­Belediyesi meteorolojik uyarı üzerine ekiplerini teyakkuza geçirdi
18:37 Yerli ve Milli Parti’den Mardin’de ‘Milli Marş’ kararına tepki!
18:36 Cumhurbaşkanı’nın sesi ile ‘oltalama’ girişimine dikkat!
18:20 Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu’ Anısına Program düzenledi
18:08 Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı sona erdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kalça çıkığının (Displapizi) nedenleri nelerdir? Bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir?

Anne karnında oluşmaya başlayan kalça çıkığı ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi sonuç alınır. Bebekteki hasarına göre derecesi belirlenen …

Kalça çıkığının (Displapizi) nedenleri nelerdir? Bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir?
28.12.2021
203
A+
A-

Anne karnında oluşmaya başlayan kalça çıkığı ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi sonuç alınır. Bebekteki hasarına göre derecesi belirlenen kalça çıkığı, cinsiyete göre de yaşanma durumu değişir. En çok kız çocuklarında görülme riski olan kalça çıkığı hakkında merak edilen her şeyi sizler için haberimizin detayına ekledik. Bebeklerde kalça çıkığı (Displapizi) nedir? Bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir?

Bilim literatüründe displazisi olarak geçen kalça çıkığı, kalça kemiğinin olması gereken yerin üstünde ya da yan tarafında olmasına denir. Bu durum kalça kemiğinin ya zayıf ya da yuvasının zayıf olduğu anlamına gelir. Bebek ya da çocuk hastalığı olmasına rağmen bazen uzun bir süre bu rahatsızlık fark edilmez. Ergenlikle beraber hastalık belirginleşebilir. Doğuştan görülen kalça çıkığı erken müdahale edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilir. 

bebeklerde erken dönemde keşfedilmesi gereken önemli hastalıklardan biridir kalça çıkığı

KALÇA ÇIKIĞININ (DİSPLAZİSİ) NEDENLERİ NELERDİR?

  • Genetikte olan bir hatadan dolayı çocukta görülebilir. Bu yüzden ailesinde kalça çıkığı olan kişilerin doğumdan sonra bebeklerini sık sık kontrol ettirmesinde fayda var.
     
  • Bunun yanı sıra bebeğin kemiklerinde azalan amnion sıvısıdır. Amnion sıvısı kemiklerin gelişimini destekler. Ancak annenin yeterli oranda beslenmemesi bebeğe yansıt bu da bebeğin kemik ve kas kütlesinde zayıflığa neden olur.
     
  • İlk çocuklarda bu risk daha fazla görülür. Çünkü anne adayının deneyimsizliği bebekte bu tarz hasarların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bunun yanı sıra kız bebeklerinin kemikleri daha hassas olduğu için erkek bebeklere göre bu hastalığı yaşama oranları daha yüksektir. 
     
  • Anne rahminde birden fazla bebeğin olması demek hareketin daha fazla olması anlamına gelir. Örneğin ikiz ya da üçüz bebeklerin hareketleri sırasında birbirlerinde bu tarz hasarları açmasına yol açabilir. 
     
  • Bebeğin doğum sırasında test gelmesi de kemiklerine ciddi oranda zarar verebilir. Bu yüzden bebeğin anne karnındaki konumu ve hareketleri sürekli kontrol edilmelidir. 

kalça çıkığı bebeklerde şekil bozukluğuna neden olur

KALÇA ÇIKIĞININ RİSKLERİ NELERDİR?

Erken müdahale edilmediğinde kalça çıkığı, vücutta çeşitli bozukluklara yol açabilir. Kalça kemiğinin eve yuvasındaki hasar önce bel kemiğine zarar verir. İlerleyen yaşlarda bel kemiğindeki eğrilik omuriliğine o da boyun kemiğinde hasara yol açar. Kemik sistemindeki bozukluk damar ve sinirleri etkilediğinden bebekte ileri yaşlarda kalp hastalığı ve felç riski yaşanabilir. İdrar kesesindeki kayma iltihaplanmaya neden olur. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıkları sık sık yaşanır. 

kalça kemiği bandajlarla tedavi edilebilir

KALÇA ÇIKIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İlk 3 ve 6 haftada sürekli olarak bebeğin kemik yapısı kontrol edilmeli. Bu süreçte eğer varsa kalça çıkığını tespit etme oranı yüzde 60’tır. Bebeklerdeki hareketler ve ultrason çekimlerinde hemen tespit edilebilir. Çünkü kalça çıkığı olan bebekler sırt üstü yatamazlar. Ayrıca bacakları normal oranında daha fazla ayrık durur. İki bacaktan biri de santim farkta olsa biri diğerine göre daha kısadır. Yapılan tetkiklerde erken teşhis edilmesi akabinde öncelikle kalça kemiğinin mi yerinden çıktığına ya da kalça yuvasının mı bozuk olduğuna bakılır. Gelişim çağında olduğunda basit müdahalelerle hemen ilerlemesi durdurulabilir. Bandaj takarak bebeğin bacakları aynı hizaya getirilir. Bazen alçı yapılır bazense ufak bir ameliyatla düzeltilir. 3 ya da 4 aya kadar bebeğin normal bir bebek görünümü sağlanır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.