enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C

Kademeli Emeklilik Son Dakika

Kademeli emeklilik mi geliyor? EYT’nin yaş sınırı olmadan yürürlüğe girmesi, kademeli emeklilik sebebiyle yaşanan mağduriyetleri tekrar gündeme taşıdı.

Kademeli Emeklilik Son Dakika
19.01.2025
0
A+
A-

Kademeli emeklilik mi geliyor? EYT’nin yaş sınırı olmadan yürürlüğe girmesi, kademeli emeklilik sebebiyle yaşanan mağduriyetleri tekrar gündeme taşıdı.

Bir günlük farkla 17 yıl boyunca emeklilik beklemek zorunda kalan kişiler, sorunlarına çözüm üretilmesini talep ediyor. Toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkiler, hükümete bu konuda adım atılması çağrısında bulunuyor. Konuyla ilgili olarak SGK Başuzmanı İsa Karakaş da dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Karakaş, durumu Turgut isimli bir vatandaşın ikiz çocukları Durmuş ve Satılmış üzerinden örneklendirerek açıkladı. İkiz kardeşlerden Satılmış’ın sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999’da yapılırken, Durmuş’un sigortası bir gün gecikerek 9 Eylül 1999’da başlatıldı.

– Satılmış: 43 yaşında emeklilik hakkına kavuştu.
– Durmuş: Sadece bir gün farkla 17 yıl daha emeklilik beklemek zorunda kaldı.

Karakaş, “Bir günlük farkın 17 yıllık bir beklemeye yol açması adil midir?” diyerek mağduriyetin büyüklüğüne dikkat çekti.

Karakaş’a göre, kadınlar için bu bekleme süresi 22 yıla kadar uzayabiliyor. Bu durumun anayasal haklara, adalete ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

2000-2008 Arasında Sigorta Başlangıcı Olanların Durumu

Karakaş, 2000 ile 2008 yılları arasında sigorta girişi yapılanların da benzer mağduriyetlerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

– 2000 yılında sigortalı olanlar: 7.500 prim gününü tamamladıklarında 60 yaşında emekli olabiliyor.
– 2008 yılında sigortalı olanlar: Emeklilik için 64 yaşını beklemek durumunda.

Bakan Vedat Işıkhan ne dedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise bir televizyon programında kademeli emeklilikle ilgili olarak, “Mevcut dengeleri gözeterek, emeklilere maaş ödemelerini aksatmadan sürdürmek ve sağlık hizmetlerini devamlı hale getirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bu konuda mağduriyet algısı yaratmak sağlıklı bir yaklaşım değildir” açıklamasında bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.