enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6016
EURO
36,3386
ALTIN
2.927,65
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Kaçkarlar’da 48 ‘alg’ türü tespit edildi

Doğu Karadeniz’de son buzul çağda oluşan ve dönemin izlerini taşıyan yüksek dağ göllerini araştıran Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi …

Kaçkarlar’da 48 ‘alg’ türü tespit edildi
16.06.2022
210
A+
A-

Doğu Karadeniz’de son buzul çağda oluşan ve dönemin izlerini taşıyan yüksek dağ göllerini araştıran Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şahin, Rize’nin Kaçkar Dağları’nda 2 yıl boyunca ‘su yosunu’ olarak da bilinen; dere, göl ve denizlere renk veren alge yönelik araştırma yürüttü. Saha araştırmaları sonucu 15’i milli park sınırları içinde, 17’si gölde 230 alg türü tespit edildi.

48’İ TÜRKİYE’DE İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Detaylı inceleme sonucu türlerin 48’inin Türkiye’de ilk kez görüldüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, uluslararası makaleler ile bilim dünyasıyla paylaşıldı.

Rize’nin yüksek dağ gölleri bakımından zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, “17 gölle işe başladık ve elde ettiğimiz florayı incelediğimizde 230 türün 48 tanesi, Türkiye alg florası için yeni kaydolarak karşımıza çıktı. Hem ülkemizin hem de milli parkın biyoçeşitliliğine katkıda bulunmak adına elde ettiğimiz sonuçlar oldukça önemli. Alg kelimesinin Türkçe karşılığı olarak su yosunudur. Vatandaşlarımız algleri dere, göl kenarları ve deniz kıyılarındaki taşlarda ipliksi dediğimiz yeşil ve kahverengi renklerde olanlarını görebilirler. Bizim çalışmalarımız daha ziyade mikroskobik boyutta olanlarla ilgilidir” dedi.

‘YENİ TÜRLER BULMA ŞANSIMIZ VAR’

Prof. Dr. Şahin, Rize ve Artvin coğrafyasının ekolojik açıdan çok değerli olduğunu ve bu bölgede gelecekte yapılacak çalışmalarda, daha fazla sayıda yeni kayıt türleri elde etmeyi beklediklerini belirterek, “17 gölden 48 yeni kayıt tespit ettiğimize göre, imkan olup bütün göllere ulaşabildiğimizde çok daha fazla yeni kayıt tür hatta belki de dünya için yeni türler bulabilme şansımızın da olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Öte yandan Prof. Dr. Bülent Şahin, daha önce de Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nda 256 alg türü tespit edip, bunlardan 41’inin ilk kez Türkiye’de görüldüğünü belirledi.

KAYNAK: DHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.