Japonya’nın 2’inci en büyük mobil operatörü KDDI, 40 milyon kullanıcısını doğrudan etkileyen bir sorunu çözmeye çalışıyor. KDDI’yi kullanan …
Japonya’nın 2’inci en büyük mobil operatörü KDDI, 40 milyon kullanıcısını doğrudan etkileyen bir sorunu çözmeye çalışıyor. KDDI’yi kullanan vatandaşlar hâlâ arama yapamıyor ve SMS gönderemiyor.
Mobil operatör kaynaklı yaşanan sorundan dolayı ülke genelinde telefonlara, ATM’lere ve internete erişimde bu hafta sonu büyük sorunlar yaşandı. Şirket, veri iletiminin bugün büyük ölçüde onarıldığını ancak hizmet kısıtlamalarının hâlâ birçok kullanıcının telefon görüşmesi yapma ve kısa mesaj gönderme konusunda sorun yaşamasına neden olduğunu söyledi.
Kesinti, batı Tokyo’daki bir tesiste planlı bir bakım çalışması sırasında Cumartesi günü erken saatlerde başladı. KDDI’nin mobil servislerinin 39 milyondan fazla kullanıcısı için SMS gönderimini, telefon görüşmelerini ve diğer servislerini bakım çalışması sırasında devre dışı bıraktı.
Şirketin tüm hizmetlerini devre dışı bırakmasının ardından, Meteoroloji Ajansı yüzlerce istasyonda hava durumu verileri gönderemedi, düzinelerce bankamatik devre dışı bırakıldı, Tokyo ve diğer illerdeki belediyeler, evde sağlık takibine tabi olan COVID-19 hastalarına ulaşmakta sorun yaşadı.
Kabine Başkan Yardımcısı Seiji Kihara gazetecilere verdiği demeçte, “Sosyal ve ekonomik faaliyetler için çok önemli bir altyapı olan cep telefonu hizmetinin bu kadar uzun bir süre kullanılmaz hale gelmesi son derece üzücü ” dedi.
Kihara hükümetin durumu “ciddiye aldığını” söyledi ve KDDI’yi kapsamlı bir açıklama yapmaya çağırdı. Kihara, KDDI’nin kullanıcılardan gelebilecek olası hasar talepleri için tazminatı “içtenlikle” düşünmesini beklediğini de sözlerine ekledi.
Pazar günü, KDDI CEO’su Makoto Takahashi olanlar için özür diledi ve kesintiye uğrayan hizmetlerin yeniden başlaması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
İçişleri ve İletişim Bakanı Yasushi Kaneko Pazar günü yaptığı açıklamada, “Bunu ciddi bir olay olarak görüyoruz. Kesinti özellikle talihsizdi çünkü insanların yaklaşan bir tayfun nedeniyle sıcak çarpması, artan COVID-19 riskleri ve olası acil durumlarla karşı karşıya olduğu bir zamanda acil durum çağrılarını kesintiye uğrattı” dedi.
Geçen yıl ülkedeki başka bir büyük mobil operatör NTT DoCoMo tarafından meydana gelen bir kesinti yaklaşık 13 milyon insanı etkilemişti.