enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6442
EURO
36,3535
ALTIN
2.931,95
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Japonya’da çekirdek enflasyonu yüzde 3 yükseldi

Japonya’da eylül ayı çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 yükseldi. İçişleri ve İletişim …

Japonya’da çekirdek enflasyonu yüzde 3 yükseldi
22.10.2022
66
A+
A-

Japonya’da eylül ayı çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 yükseldi.

İçişleri ve İletişim Bakanlığınca güncellenen verilere göre, eylülde Japonya’da çekirdek TÜFE, Eylül 2021’e kıyasla yüzde 3 yükseliş gösterdi.

Verilere göre, enerji fiyatları yüzde 16,9; gıda fiyatları yüzde 4,6 yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artış oranı, 1981 sonrası en büyük artış oranı olarak kayda geçti.

Yüzde 3’lük TÜFE artışı, tüketim vergisinin yükseltildiği dönemler dışında, 1991 sonrası en büyük artışı kaydetmiş oldu.

Ulusal TÜFE son 6 aydır art arda Japonya Merkez Bankası (BoJ) yüzde 2 enflasyon hedefinin üzerinde seyrediyor.

Artışın sebebi olarak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının piyasaya etkileri ile yükselen emtia fiyatları ve ABD doları karşısında değer kaybını sürdüren Japon yeni gösterildi.

Daiwa Securities Baş Ekonomisti Suehiro Toru, fiyat artışlarının yaygınlaştığını ve zayıf yen etkisinin, dayanıklı tüketim ürünler dahil, geniş yelpazede hissedildiğini söyledi.

“Tüketici gıda ve diğer günlük ürünleri satın almaktan vazgeçemez ve yapabilecekleri ise eğlence gibi hizmetlere yönelik harcamalarını kısmak.” diyen Suehiro, bu durumun ise Kovid-19’un negatif etkisinden kurtulmayı hedefleyen hizmet sektörüne darbe vuracağını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.