enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6079
EURO
36,3477
ALTIN
2.921,34
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Japon bilim insanlarından Alzheimer tedavisinde umut olacak çalışma

Japon araştırmacılar, uyarılmış pluripotent kök hücrelerden oluşturulan beyin sinir hücrelerini inceleyerek Alzheimer hastalığına yatkın …

Japon bilim insanlarından Alzheimer tedavisinde umut olacak çalışma
21.02.2022
155
A+
A-

Japon araştırmacılar, uyarılmış pluripotent kök hücrelerden oluşturulan beyin sinir hücrelerini inceleyerek Alzheimer hastalığına yatkın kişilerin genetik özelliklerini belirlemeyi başardı.

Japon bilim insanları, henüz kesin bir çaresi bulunmayan Alzheimer hastalığının tedavisinde umut olabilecek bir çalışmaya imza attı.

Kyoto Üniversitesi iPS Hücreleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Profesör Haruhisa Inoue liderliğindeki ekip, uyarılmış pluripotent kök hücrelerden oluşturulan beyin sinir hücrelerini inceleyerek Alzheimer hastalığına yatkın kişilerin genetik özelliklerini belirlemeyi başardı.

Alzheimer hastalığı teşhisi konan 102 kişinin katıldığı çalışmada iPS hücreleri olarak da bilinen uyarılmış pluripotent kök hücreler yoluyla beyin hücreleri oluşturan ekip, hücrelerin protein yapılarını ve genetik durum analizlerini gerçekleştirdi. Alzheimer’a neden olduğu düşünülen anormal proteinlerle ilişkili 496 küçük gen mutasyonu belirleyen bilim adamları ayrıca anormal protein miktarını kontrol eden 8 gen de tespit etti.

Çalışma sonucunda bulunan genlerin özelliklerinin incelenmesinin, Alzheimer hastalığının kesin nedenin belirlenmesinin, erken teşhis ve yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasının önünü açacağı öngörülüyor.

PROGRAMLANABİLİR HÜCRE

Uyarılmış pluripotent kök hücreler deri veya kan hücrelerinden alınıp, erken oluşum evresinde pluripotent hücrelere dönüşecek biçimde programlanabiliyor. Söz konusu hücreler tedavi amacıyla istenen herhangi bir insan hücresine dönüştürülebiliyor.

Yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olarak bilinen Alzheimer’ın dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişinin hayatını etkilediği biliniyor. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan Alzheimer’ın kesin nedeni bilinmezken, etkin bir tedavi yöntemi de bulunmuyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.