enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0257
ALTIN
2.996,76
BIST
9.488,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

James Webb Uzay Teleskobu’na çarpan küçük bir taş düzetilemez hasara yol açtı

NASA, Kanada Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı’nın dün ortak yayınlanan raporunda 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu’nda (JWST) Mayıs …

James Webb Uzay Teleskobu’na çarpan küçük bir taş düzetilemez hasara yol açtı
22.07.2022
115
A+
A-

NASA, Kanada Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı’nın dün ortak yayınlanan raporunda 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu’nda (JWST) Mayıs ayı sonlarında bir mikro meteoroidin “düzeltilemez” hasara yol açtığı belirtildi.

Rapor 200’den fazla bilim insanı tarafından kaleme alındı. Lansmanından bu yana JWST’ye altı mikro meteoroidin çarptığı bildirildi. Bu teleskoba 2021’de Dünya’dan ayrılmasından bu yana ayda bir meteoroid çarptığı anlamına geliyor.

Bir mikro meteoroid küçük bir meteoroid olduğu anlamına geliyor. Bir gramdan daha hafiftir. Ancak küçüklüğüne rağmen 10 milyar dolarlık teleskoba zarar vermeyi başardı.

Yukarıdaki fotoğraf JWST’nin aldığı hasarı gösteriyor. Sağ tarafta bulunan aynada bulunan parlak beyaz işaret, bir mikro meteoroidin 10 milyar dolarlık teleskopa verdiği zararı gösteriyor.

Aslında bilim adamları bu tarz durumları bekliyordu ve teleskobu korumaya almıştı. Ancak bir mikro meteoroidin JWST’nin ilk yıllarında bu kadar önemli hasara neden olabileceği bilim adamlarınca tahmin edilememişti.

Rapora göre, zararın teleskoba etkisi küçük olsa da “meteoroidin çarptığı yerin genel şeklinde önemli ölçüde düzeltilemez bir değişikliğe” neden oldu.

Teleskop üzerinde çalışan mühendisler, JWST’nin üzerinde yer alan 18 altıgen aynayı yeniden hizalayarak bu sorunu şimdilik çözebildiler. Hasarın herhangi bir sorun teşkil etmediğinin altını çizen ekip, gelecekte başka sorunlara yol açıp açmayacağını henüz bilmiyor.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.