enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9050
EURO
35,3832
ALTIN
2.462,09
BIST
10.691,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
SON DAKİKA
16:21 Düzce’de çöplük alanda yangın
16:20 Çevre dostu teknelerin dönüşümü tamamlandı
16:16 Sivas Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri kentteki kaldırım işgalinin önüne geçmek adına denetimlerini sıklaştırdı
16:15 Ekrem İmamoğlu, 101’i kadın, 99’u erkek; toplam 200 tren sürücüsünün brövelerini aldığı törenin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı
16:14 Muğla Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı asfalt programı kapsamında 9 ilçede 137 km yol çalışmasını başlatıyor
16:13 Edremit Belediyesi, Kadıköy Mahallesi’nde yolları düzenliyor
16:11 XPG, İçerik Üreticilerini LANCER RGB DDR5 Bellek Modülünü Deneyimlemeye Davet Ediyor
16:10 Nevşehir Belediyesi tarafından çocukların ve gençlerin zihinsel ve bedensel gelişimleri ile sosyalleşmelerine katkı sağlamak, ayrıca yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla Yaz Spor Okulları açılacak
16:06 ÇAYKUR 213 bin ton yaş çay aldı
15:56 Çiğli Belediyesi’nin LGS ve YKS Kurs Kayıtları Devam
15:55 Kemer Belediyesi yaz kursları başladı
15:50 Manisa’da Su Altı Arama Kurtarma Ekibi görev başında
15:39 İznik Belediyesi’nin kardeş şehri olan Çin’in seramik şehri Jingdezhen ile İznik’in seramik kardeşliği Çin Devlet Televizyonu ve Çin basınında geniş yer buluyor
15:20 Konya’da yaz okulu heyecanı
15:06 Türkiye’de yangınların yüzde 40’ı İzmir, Muğla, Antalya ve Çanakkale’de
14:50 Karamürsel Terminal binasında sona doğru
14:20 Beylikdüzü’nde 4 bin aileye kurban bağışı
14:06 Sakarya’da hayat nöbetçileri 24 cana ‘nefes’ oldu
13:50 Hülya Koçyiğit Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde
13:45 Borçelik, Deneyim Günleri’nde Üniversite Öğrencilerini Ağırladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı uyardı! Bir binanın durup dururken çökmesi normal bir durum değil!

İstanbul Küçükçekmece’de bir kişinin ölümüne ve 8 kişinin de yaralanmasına neden olan 3 katlı binanın çökmesi iş sağlığı ve güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı uyardı! Bir binanın durup dururken çökmesi normal bir durum değil!
04.06.2024
0
A+
A-

Binaların yapısal olarak güçlü bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Burada bir inşaat mühendisliği hatası veya yapılan tekniklere uyulmaması gibi bir durum söz konusu olabilir.” dedi.

Dr. Bingöl: “Bina durup dururken kendi kendine çökmez. Bir depremde de çökmemesi lazım. İş yeri açma ruhsatı olan yerler de sonradan denetlenmeli!”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, İstanbul Küçükçekmece’de bir kişinin ölümüne ve 8 kişinin de yaralanmasına neden olan 3 katlı binanın çökmesini değerlendirdi.

Binaların yapısal olarak güçlü bir şekilde dizayn edilmesi gerekiyor!

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, çöken binaya ilişkin değerlendirmede bulunarak, binaların yapısal olarak güçlü bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Burada bir inşaat mühendisliği hatası veya yapılan tekniklere uyulmaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Eğer tekniklere uyulduysa bile, kolon kesilmesi gibi bir sorun da yaşanmış olabilir. Bir binanın durup dururken çökmesi normal bir durum değildir. Genellikle bu tür çökmeler, çevrede bir kazı çalışması veya yeniden inşaat yapımı gibi zeminde problemlere yol açan etkenlerle ortaya çıkar. Ancak, bu olayda bina kendi kendine çökmüş gibi görünüyor. Bu durumda alttaki dükkânın çöküşe yol açması şüphe uyandırıcı. Burada yapısal bütünlüğü bozan başka bir durumun olması muhtemel.” dedi.

Dr. Bingöl: “Asıl problem, binaları uygun tekniklerle inşa etmemiş olmamız”

Binanın giriş katında bulunan dükkânın çökmeye etken olmuş olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Ancak yapısal bütünlüğü bozan durumu tespit etmek gerekiyor. Bu da yapılan incelemenin sonucunda ortaya çıkacaktır. Bina çok eski bir yapı değil, 1988 yapımı olduğu belirtiliyor. Bizim asıl problemimiz, binaları uygun tekniklerle inşa etmemiş olmamızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle binaların güçsüz olduğunu düşünerek güçlendirme çalışmaları yapıyor ve yeni deprem yönetmeliklerine uygun binalar inşa etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden kentsel dönüşüm içindeyiz. Ancak dört katlı bir binanın kendi kendine çökmesi çok normal bir durum değil.” diye konuştu. 

Bir binanın ortalama yaşı yaklaşık 80 sene…

“Bir binanın ortalama yaşı yaklaşık 80 senedir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Osmanlı döneminin ilk dönemlerinden kalan binalar var. Yurt dışına gittiğinizde görüyorsunuz. 100, 120 sene 150 senelik binalar var. Hepsi ayakta duruyor. Savaş geçirmiş. 2. Dünya Savaşı, 1. Dünya Savaşı. Ayakta duruyor. Ama bizim binalarımız 1985, 1988, 1975 yılında yapılan binalar kendi kendine çökmese de ufak bir depremde sallandığında çöküyor. Yanında bir bina yapıldığında çöküyor. Bunlar bizim teknik şartlara uymadığımızı gösteriyor. Binanın beton yapısı, zemin yapısı, zemin etütleri, kolon sistemi, bunların hepsinin uygun yapılması gerekiyor. Deprem bölgesinde olduğumuzu unutmamamız gerekir. Bu binanın görüntüsü bizim için uyarıcı bir durum. Bizim herhangi bir depremde ne durumda olacağımızı bu binanın üzerinden düşünüp, önlem alınması lazım.” dedi.

İş yeri açma ruhsatı olan yerler de sonradan denetlenmeli

İş yeri açma ruhsatı olmayan bir yerin çalışmasının mümkün olmadığına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, risk görülen bir yerde belediyenin bu izinleri vermemesi gerektiğini, iş yeri açma ruhsatı olan yerlerin de sonradan denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

“Normal şartlarda inşaat tekniklerine uygun bir şekilde bina yapıldığı zaman binanın çökmemesi lazım. Bina durup dururken kendi kendine çökmez. Bir depremde de çökmemesi lazım.” şeklinde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, kolonların kesilmiş olabileceğini ama muhtemelen başka sebeplerin de meydana gelebileceğini söyledi.

Zemin etütlerinin de önemli olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Binanın yapım tekniği de önemli. Bunların hepsi bir arada düşünülmesi gerekiyor.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, kentsel dönüşüm çerçevesinde artık yıkılmayacak binalar yapmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.