NSO Group isimli güvenlik şirketinin, yıllardır gazetecilerden, hükümet yetkililerinden ve insan hakları aktivistlerinden önde gelen kişileri …
NSO Group isimli güvenlik şirketinin, yıllardır gazetecilerden, hükümet yetkililerinden ve insan hakları aktivistlerinden önde gelen kişileri izlemek için Pegasus adlı casus yazılımını pazarladığının ortaya çıkmasının etkileri hâlâ devam ediyor.
Pegasus adlı casus yazılımının ardından Google geçtiğimiz günlerde Hermit adı verilen yeni bir casus yazılımın tespit edildiğini açıklayarak başka bir skandalı ortaya çıkararak casus yazılımlar için önlemlerin artırılması gerektiğini bir kez daha göstermişti.
Casus yazılımlar için ilk büyük önlem Apple’dan geldi. ‘Kilitleme Modu’ verilen bir özellik bu sonbaharda şirketin tüm iPhone’larında, iPad’lerinde ve Mac’lerinde iOS 16 ile sunulacak.
APPLE ‘KİLİTLEME MODU’NU TÜM KULLANICILARA AÇACAK AMA HERKESİN KULLANMASINI ÖNERMİYOR
Kilitleme modu bir casus yazılımın çalışması için gereken tüm özelliklerini devre dışı bırakarak kullanıcıların güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Kilitleme Modu, piyasaya sürüldüğünde, cihaz ayarlarında tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir olacak ancak Apple, gazeteci ve politikacılar gibi “paralı casus yazılım saldırıları” altındaki risk grubu içeresinde olan kullanıcılara bu özelliğin etkinleştirilmesini öneriyor.
Kilitleme Modu aşağıdaki korumaları içerecek:
Apple’ın güvenlik mühendisliği ve mimarisi başkanı Ivan Krstić, Kilitleme modu ile ilgili “Kullanıcıların büyük çoğunluğu hiçbir zaman yüksek düzeyde hedefli siber saldırıların kurbanı olmayacak olsa da, az sayıda kullanıcıyı korumak için yorulmadan çalışacağız” dedi.
Apple Pegasus ve Hermis casus yazılımları için çoktan güncelleme yayınlayarak yazılımların çalışmasını engelledi. Ayrıca Apple şu anda İsrailli casus yazılım firması NSO Group’u, Pegasus casus yazılımıyla 150 farklı ülkedeki insanları hedef almakla suçlayarak dava açtı.