Yaşanan pek çok olumsuz gelişmeye rağmen, ülkemizin yerli savunma sanayimiz son yıllarda gerçekten hayran bırakan başarılara imza atıyor. Yerli …
Yaşanan pek çok olumsuz gelişmeye rağmen, ülkemizin yerli savunma sanayimiz son yıllarda gerçekten hayran bırakan başarılara imza atıyor. Yerli üretim savunma sistemlerimizi oluşturmada büyük rol oynayan Akıncı TİHA yani Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı, sahip olduğu yüksek teknoloji sayesinde hepimizi güvende hissettiriyor.
Bayraktar Akıncı olarak da anılan Akıncı TİHA, yalnızca kendisi yerli üretim olmakla kalmıyor; kullandığı mühimmat, füze, bomba ve yer kontrol istasyonuyla da tamamen bize ait. Hem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan hem de dünyanın pek çok farklı ülkesinin ordusuna da ihraç edilen Akıncı TİHA’nın öne çıkan özelliklerine yakından bakalım ve sahip olduğu teknolojiyi biraz daha yakından tanıyalım.
Bilmeyenler için, Akıncı TİHA nedir?
Havacılık ve savunma sektöründe hizmet veren Baykar Teknoloji şirketi tarafından üretilmiş olan Bayraktar Akıncı ya da daha çok bilinen adıyla Akıncı TİHA, yüksek irtifa uzun dayanıklılık sınıfında üretilmiş olan bir taarruzi insansız hava aracıdır. Yerli üretim olan Akıncı TİHA, ilk kez 2019 yılında havalanmış ve 2021 yılının Ağustos ayında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.
Akıncı TİHA, 2009 yılında üretilmiş olan Bayraktar TB2 insansız hava aracının bir üst modelidir. Sahip olduğu elektronik destek podu, engel tespit radarı, uydu haberleşme sistemi ve sentetik açıklı radar gibi pek çok farklı teknoloji sayesinde kolayca kontrol edilebiliyor ve bombardıman icrası sayesinde savaş uçaklarının yükünü hafifletiyor.
Bir tek hava aracının yerli üretim olması elbette genel kullanım için yeterli değildir. Bu nedenle Akıncı TİHA’nın yer kontrol istasyonu da Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen yerli üretimdir. Akıncı TİHA’nın kullandığı L-UMTAS, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, MAM-C, MAM-L, SOM-A, MK-81, MK-82, MK-83, Gökdoğan, Bozdoğan, Bozok, Cirit gibi tüm bombalar, mühimmatlar ve füzeler de yerli üretimdir.
Akıncı TİHA uçuş özellikleri:
Akıncı TİHA’nın gelişmiş teknolojik özellikleri:
Akıcı TİHA yer kontrol istasyon özellikleri:
Akıncı TİHA’nın en az kendisi kadar, kontrol edildiği yer kontrol istasyonları da büyük öneme sahip. Üç farklı tipte sunulan yer kontrol istasyonları sayesinde sahada bile Akıncı TİHA kontrolü başarıyla sağlanabiliyor. Oda tipi olarak adlandırılan yer kontrol istasyonları ile aynı anda çoklu görev yapabildikleri için merkezi kontrol noktası oluşturabiliyorlar.
Akıncı TİHA teknik özellikleri:
Türk Silahlı Kuvvetleri başka hangi İHA’ları kullanıyor?
Bayraktar TB2
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafından üretilmiş olan Bayraktar TB2, kendine özel bütünleşik ağ tabanlı bir sisteme sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü tarafından aktif olarak kullanılan TB2, 400 bin saatten fazla kullanılmıştır. Katar, Ukrayna, Azerbaycan gibi pek çok farklı ülke tarafında da kullanılmaktadır. Teknik özellikleri şu şekilde;
Bayraktar DİHA
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafından üretilmiş olan Bayraktar DİHA otomatik rota takibi, çember atma, eve dönüş modu, hedef takibi gibi pek çok farklı moda sahip olan bir uçuş kontrol sistemi kullanmaktadır. Otonom iniş, otonom kalkış ve yarı otonom seyir uçuşu gibi özellikler ise onu modern dünyada öne çıkarıyor. Teknik özellikleri şu şekilde;
Bayraktar Mini İHA
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafından üretilmiş olan Bayraktar Mini İHA, ülkemizin ilk mini robot hava aracı sistemidir. İlk kez 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlamıştır. Büyük insansız hava araçlarının ulaşmakta zorlandığı coğrafi ve meteorolojik koşullarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Teknik özellikleri şu şekilde;
Savunma sanayimizin gözdesi yerli üretim taarruzi insansız hava aracımız Bayraktar Akıncı ya da bilinen adıyla Akıncı TİHA’nın öne çıkan özelliklerini listeledik ve kısaca bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Akıncı TİHA hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.