enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5826
EURO
34,6662
ALTIN
2.527,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
23:50 Üniversite öğrencilerinden Mudanya’ya tarihi gezi
23:06 Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
20:38 AK Parti Konak İlçe Başkanı Başdaş’tan çağrı “Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
20:21 Kayseri’de suya yüzde 30 indirim
20:20 Kayseri’de Büyükşehir Meclisi toplandı
20:09 Daha Güzel Bir Fatih İçin Karasurları Millet Bahçesi Veledi Karabaş Parkı’nı Hizmetinize Açtık!
20:08 Sivas Belediyesi 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı Belediye Başkan Dr. Adem Uzun’un yönetiminde gerçekleştirildi
20:02 Büyükşehir Bayram Tatilinde Teknelerden Atık Toplamaya Devam Etti
20:01 Mudanya Belediyesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimarlık fakültesi öğrencilerini ilçede ağırladı
20:00 Nevşehir Belediyesi’nin yüzlerce personel ve onlarca iş makinesinden oluşan ekipleri bugün Mehmet Akif Ersoy Mahallesi ve Bekdik Mahallesi’ndeydi.
19:58 Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen teknoloji ve robot yarışması TEKNO-SEL ödül töreni ile sona erdi
19:40 Basmane’de temizlik ve bakım seferberliği
19:39 Hüseyin Can Güner: “Ali Dinçer, Ankaralıların gönlünde her zaman için halkçı belediyeciliğiyle, sosyal belediyeciliğiyle adını yaşatacak.”
19:38 HONOR Magic6 Pro: Türkiye’de Sihirli Bir Deneyim Zamanı!
18:06 Edirne’de cinayet
17:54 Bilgehanelerdeki Deneme Sınavları Öğrencilerde Akademik Başarıyı Destekliyor
17:50 Maden suyu içmek zararlı mı? İddialara yanıt geldi…
17:43 Geyve’de Yeni Dönemin İlk Muhtarlar Toplantısı Gerçeleştirildi
17:42 Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik ve Cumhuriyet Halk Partisi Nazilli Belediyesi Meclis Üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
17:40 Bağcılar Belediyesi 2023 Faaliyet Raporu kabul edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnsan Dokusunu Taklit Edebilen 3 Boyutlu Baskı Mürekkebi

Bilim artık o kadar gelişti ki bazen düşünüldüğünde insanı gelecekten biraz korkutmuyor değil. Daha birkaç yıl önce hayal gibi gelen teknolojik …

İnsan Dokusunu Taklit Edebilen 3 Boyutlu Baskı Mürekkebi
21.08.2022
138
A+
A-

Bilim artık o kadar gelişti ki bazen düşünüldüğünde insanı gelecekten biraz korkutmuyor değil. Daha birkaç yıl önce hayal gibi gelen teknolojik gelişmeler günümüzde birçok alanda kullanılıyor. Vücudumuzda sorun olduğunda bu sorunları düzelten nano robotlara bile sahibiz.

Texas A&M Üniversitesi araştırmacıları tıp alanında kullanılabilecek yeni bir biyomateryal ürettiler. Bu biyomateryal aslında bir 3 boyutlu yazıcı mürekkebi ancak üzerinde çalışma yapan bilim insanları, çok daha fazlasını yapabileceklerini keşfettiler.

Dövme olarak bile kullanılabilir

Yeni üretilen bu 3 boyutlu yazıcı mürekkebi, tıpkı cildimiz gibi insan dokusunu taklit edebiliyor. Yeni üretilen biyomateryal mürekkebi, molibden disülfür (MoS2) olarak bilinen yeni bir 2 boyutlu nanomateryal sınıfından oluşuyor. MoS2’nin ince katmanlı yapısı, onu kimyasal olarak aktif hale getirmek için kusursuz kılıyor. Peki bu ne demek?

Şöyle ki; üretilen bu mürekkebin içine özel bir jelatin yerleştirildi. Bu jelatin de elektriksel olarak iletken malzemelerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Yani bir nevi cildimizi taklit edebilen bir yapıya sahip. Üstelik bir tüpün içinde katı halde bulunsa bile herhangi bir yere enjekte edildiğinde sıvıya dönüşüyor. Sıvılaşma ve giyilebilirlik özelliği sayesinde de araştırmacılar yeni mürekkebin dövmelerde kullanılmak için de oldukça elverişli olduğunu söylüyor. 

Bu malzemeyle yapılan dövmeler sayesinde Parkinson gibi hastalıkları olan kişilerin izlenmesinin de kolaylaşabileceği düşünülüyor. Araştırmacılardan biri olan Akhilesh Gaharwar, konuyla alakalı şöyle diyor: “Bu çalışmanın etkisi 3 boyutlu baskıyı çok ileriye taşıyabilir. Bu yeni geliştirilen hidrojel mürekkebi, yüksek düzeyde biyo-uyumlu ve elektriği iletiyor. Bu hidrojel mürekkebi ile yeni nesil giyilebilir ve implante edilebilir biyoelektronikler üretebiliriz.” Çalışmanın detaylarını dilerseniz buradan okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.