Her sezon ekranlarda fırtına gibi esen Kuruluş Osman dizisinin 89’uncu bölümünde ekranlara gelen İnhisar Kalesi, izleyenlerde büyük merak …
Her sezon ekranlarda fırtına gibi esen Kuruluş Osman dizisinin 89’uncu bölümünde ekranlara gelen İnhisar Kalesi, izleyenlerde büyük merak uyandırdı. Osman Bey’in İnhisar Kalesi’ni fethettiği anlara şahit olan dizi severler arama motorlarında İnhisar Kalesine dair araştırmalar yapmaya başladı. Peki İnhisar Kalesi nerede? Kuruluş Osman İnhisar Kalesi tarihi nedir? İşte merak edilen tüm yanıtlar haberimizde…
ATV ekranlarının fenomen dizisi Kuruluş Osman, etkileyici hikayesi ve güçlü oyuncu kadrosuyla izleyenlere adeta geçmişte yolculuk yapma imkanı tanıyor. Başrolünde Burak Özçivit‘in yer aldığı dizi, tarihin tozlu sayfalarına ışık tutarken pek çok izleyici olay örgüsünde bahsi geçen yerleri dikkatle araştırıyor. Sevilen yapımın 89’uncu bölümünde ekranlara gelen İnhisar Kalesi‘nin fethi tarih severleri harekete geçirdi. Pek çok kişi “İnhisar Kalesi nerede? İnhisar Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi?” gibi soruların yanıtını internette araştırmaya başladı. Gelin, Osmanlı tarihinde büyük önem yer edinen İnhisar Kalesi hakkında bilinmesi gereken detaylara birlikte göz atalım.
KURULUŞ OSMAN İNHİSAR KALESİ FETHİ
Kuruluş Osman dizisinde bahsi geçen İnhisar Kalesi, Osman Bey’in İnegöl’e ulaşması için fethetmesi gereken önemli bir noktadır. İnhisar Kalesini hedef alan Osman Bey’in sinsi düşmanı Usta, onun planlarını çözmeye çalışırken Osman Bey, Turgut Alp, Kosses ve Alplarıyla İnhisar’a sızarak kaleyi fetheder.
İNHİSAR NEREDE? İNHİSAR KALESİ NEREDE?
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan İnhisar ilçesi, Bilecik kentine bağlıdır. Tarihte önemli bir yer edinen ilçenin kuzeybatısında Gölpazarı, kuzeyinde Yenipazar, kuzeydoğusunda Sarıcakaya, doğusunda Mihalgazi güneydoğuda Tepebaşı ve güneybatısında Söğüt ilçeleri yer alıyor.
İNHİSAR KALESİNİN TARİHTE ÖNEMİ NEDİR? İNHİSAR TARİHÇESİ NEDİR?
Bilecik iline bağlı olan İnhisar’ın kurulduğu tarih hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber bu konuda pek çok rivayet ortaya atılmıştır. Bir rivayete göre; ağalar ve taycılar olmak üzere iki kabilenin (birinin tekke önü, diğerinin Çiftepınarlar mevkiinden geldiği anlatılır) yerleşmesi ile İnhisar’ın kurulduğu söylenir. Bu iki kabile arasında bitmek bilmeyen bir düşmanlık olduğu ve bir kız alıp verme olayıyla ilişkilerin düzeldiği anlatılır.
Diğer bir rivayete göreyse; çevrede ayrı ayrı sekiz obanın yer aldığı ve bu obaların sonradan birleşerek bir beylik olduğu söylenir. Bu beyliğin başında Kübat Çelebi adında bir yönetici vardı. Beyliklerin topraklarını genişletmek amacıyla sık sık savaş halinde olduğu bu dönemde komutan Karaca Davut ve Kübat Çelebi’nin önlem almak amacıyla beylik merkezinin etrafını hisar ile çevirdiği iddia edilir. Böylece Kübat Bey, Bizanslara karşı direnme gücünü üst seviyeye taşımıştır. İnhisar adının bu ‘hisar’ ve beyliğin karşısında bulunan ‘in’ kelimelerinin birleşmesinden meydana geldiği rivayet edilir.
Osmanlı Beyliğinin atalarından Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’e yerleşmesinden sonra İnhisar Beyliği de Ertuğrul Bey’in emrine girmiş ve bölgenin asker toplama ve yetiştirme işlemlerini inhisar beyliği üstlenmiştir. İnhisar merkezinde asker kaçaklarının ve suçlularının yargılandığı ve kervanların konakladığı büyük konaklama evlerinin olduğu da söylenenler arasındadır. Hatta hükümet konağının bulunduğu yerde kırk odalı han adıyla anılan büyük bir yapının olduğu ancak yangınlar sebebiyle günümüze ulaşmadığı söylenir.