British Council’ın gerçekleştirdiği ‘İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler’ (The Future of English: Global Perspectives) araştırması, İngilizcenin önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en çok konuşulan dili olma konumunu koruyacağını ve öğretmenlerin, artan otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenimi karşısında bile İngilizce öğreniminin merkezinde yer almaya devam edeceğini ortaya koydu.
British Council’ın gerçekleştirdiği ‘İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler’ (The Future of English: Global Perspectives) araştırması, İngilizcenin önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en çok konuşulan dili olma konumunu koruyacağını ve öğretmenlerin, artan otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenimi karşısında bile İngilizce öğreniminin merkezinde yer almaya devam edeceğini ortaya koydu. Araştırmanın Türkiye’den edinilen bulgularında ise İngilizce öğrenmeye yönelik bireyselleştirilmiş yaklaşımlara talebin artmaya başladığı dikkat çekiyor.
British Council tarafından gerçekleştirilen ‘İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler’ (The Future of English: Global Perspectives) araştırması, dünya genelinde İngilizcenin kullanımının yanı sıra İngilizce öğretimi ve öğrenimine yönelik yaklaşımlar hakkında daha fazla araştırma, tartışma ve planlama için gündemi şekillendirmek üzere hayata geçirildi. İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler, İngilizcenin dünya genelindeki rolünü değerlendiren ve analiz eden önemli bir British Council yayını olma özelliğini taşıyor. Politika yapıcılar, eğitimciler ve bu alanda etkili kişilerle gerçekleştirilen küresel yuvarlak masa toplantılarından ve araştırmalardan elde edilen verilere dayanan rapor, İngilizcenin sosyal, eğitimsel ve mesleki amaçlar için kullanımına ilişkin küresel bulgular sunuyor. Araştırmanın dikkat çeken temel bulguları ve önerileri arasında şunlar yer alıyor:
Türkiye’den bulgu ve öneriler: Bireyselleştirilmiş öğrenme programlarına talep artıyor
Tüm dünyadan 49 ülkeyi içeren araştırmada, Türkiye özelinde bulgular ve öneriler de yer alıyor. ‘İngilizcenin Geleceği: Küresel Perspektifler’ raporunda, Türkiye için İngilizce dil öğreniminin, özellikle küresel iş piyasasındaki beklentiler için büyüme göstermesinin muhtemel olduğu dikkat çekiyor. Aynı zamanda, teknolojinin iş ve istihdam başarısı için gerekli ve öğretme, öğrenme, ölçme ve değerlendirme için önemli olduğu ancak teknolojiye erişimde eşitsizlik ile ilgili sorunların ele alınması gerektiği belirtiliyor. Raporda, İngilizce öğrenmeye yönelik özelleştirilmiş bir yaklaşımın da giderek daha fazla talep gördüğünün ve öğrencilerin bireyselleştirilmiş öğrenme programları arayışı içinde olduklarının altı çiziliyor. Bu ihtiyacın, ulusal eğitim sistemlerinin tüm yönleri üzerinde etkileri olacağı ve gerçekleşmesi durumunda, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için ‘eğitim sürecinin özelleştirilmesi’ gerekeceği belirtiliyor.
Pandemi sonrasında artmaya devam eden dijitalleşme, daha fazla fırsat, içerik ve çevrimiçi İngilizce süreçleri yaratıyor. Bu da hem genel olarak hem de İngilizce için eğitimde teknolojinin etkisini artırıyor. Sosyal medyanın da bireyselleştirilmiş öğrenmenin hem içeriğe hem de yöntemlere yön verdirdiğini belirten araştırmada, gençlerin uluslararası bağlantılarla motive olduğunu öne çıkıyor.
Raporda dikkat çeken diğer bir bulgu ise ölçme ve değerlendirme üzerine. Gençlerin temel motivasyon kaynağının hala ölçme ve değerlendirme olarak görüldüğü araştırmada, gençlerin algılarının eğer eğitimlerinin belirli bir yönü üzerinde sınava gireceklerse onu öğrenecekleri yönünde. Öğretmen eğitimi ve öğretiminin kalitesine odaklanılması gerektiğine dair farkındalığın artması da Türkiye’den elde edilen pozitif bulgular arasında yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı