Havaların soğuduğu, mevsimin sonbahardan kışa döndüğü bu günlerde, halka arasında domuz gribi olarak bilinen influenza virüsü oldukça yaygınlaştı. Tedbir alınmazsa ve doğru tedavi uygulanmazsa uzun süre devam eden domuz gribi, daha da riskli bir hala alabileceği uzmanlar tarafından aktarılıyor. Peki domuz gribi belirtileri nelerdir?
Domuz gribi, gribe göre semptomları oldukça ağır olan ve kısmen akciğerde tahribata neden olan bir rahatsızlıktır. Özellikle bağışıklığın zayıfladığı mevsim geçişlerinde görülen ve bulaştığı kişilerde ağır belirtilerle kendini gösteren influenza virüsü, doğru tanı ve tedaviyle kontrol altında tutulmalıdır.
Domuz gribi olarak bilinen H1N1 Influenza A, yeniden etkisini göstermeye başladı. Son günlerde çevremizdeki pek çok insan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri yaşıyor. Özellikle çocuklarda yatağa düşüren ve hastanede kalma nedenleri arasında ilk sıralara yükselen bu tablo, influenza A adı verilen bir virüsten kaynaklanıyor. İnfluenzaya karşı uyarılarda bulunan, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Ömer Karakoç, enfeksiyonel hastalıklardan korumanın yollarını anlatıyor.
İnfluenza hakkında bilgi veren Karakoç, influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve baş ağrısı şikayetleri ile başladığından bazen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini söyledi. Bu bulgular var ise mutlaka doktorunuza başvurun diyen Karakoç ‘’ Grip toplumda her yaş grubunda izlenebilmekle birlikte sağlıklı erişkinlerde hastalık genelde hafif-orta şiddette seyrederken kronik hastalarda, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalığı olanlarda, yaşlılarda, gebelerde ve çocuklarda hastaneye yatışa ve hatta hayatı tehdit edici sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir’’ ifadelerini kullandı.
Solunum yolu hastalığı olan domuz gribi, mevsimsel olarak görülen grip ve nezleden farklı olarak 10-14 gün kadar sürebilir. Bu sürenin azalma ihtimali olduğu gibi artma ihtimali de oldukça yüksektir.