enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C

İmalatta enflasyon baskısı sürüyor: Üretim ve siparişler daraldı

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında art arda 4 aydır yaşadığı gerilemeyi sürdürdü. Üretimde ve yeni …

İmalatta enflasyon baskısı sürüyor: Üretim ve siparişler daraldı
01.02.2022
143
A+
A-

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında art arda 4 aydır yaşadığı gerilemeyi sürdürdü. Üretimde ve yeni siparişlerde daralma yaşanırken istihdamda bir miktara artış gerçekleşti.

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ocak ayında 50,5’e geriledi.

İmalat sektörü üzerindeki enflasyon baskıları devam ederken, üretim ve yeni siparişler daraldı. Sektörün istihdamı ise artış kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için IHS Markit tarafından derlenen imalat PMI, koronavirüs yasaklarının gevşetildiği Haziran ayında daralmadan büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çıkmış, endeks aralık ayında 52,1 değerini almıştı.

SİPARİŞLER VE ÜRETİM GERİLİYOR

İmalatçıların aldıkları yeni siparişler yükselen fiyatların da etkisiyle art arda dördüncü ayda da daralarak ocak ayında 48,2’den 47,5’e geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi yedi aylık büyümenin ardından ihracat siparişlerinin aralıkta daraldığını gösterdi. Alt endeks 51,7’den ocakta 49’a geriledi.

Yeni siparişlerdeki daralmaya paralel olarak üretim alt endeksi de 49,3’ten 48,9’a gerileyerek art arda ikinci ayda da daralmaya işaret etti.

Üretimdeki daralmaya rağmen şirketler istihdam artırmayı yavaşlayarak da olsa sürdürdü. Ankete cevap veren bazı imalatçılar uzun dönemli yatırım planlarının bir parçası olarak istihdam artırdıklarını belirttiler.

TL’DEKİ DEĞER KAYBININ ETKİLERİ SÜRÜYOR

TL’deki değer kayıplarının etkileri hammadde fiyatları ve fabrika çıkış fiyatlarında artışa yol açmayı sürdürdü. Ancak fiyat artışlarının hızı aralık ayındaki rekor seviyeye göre yavaşladı.

İmalat PMI hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalatçılar, geçen yılın sonunda olduğu gibi bu yılın başında da enflasyonist ortamın yarattığı zorluklar altında faaliyet göstermeyi sürdürdü. Buna karşılık baskıların bir miktar hafiflediğine işaret eden göstergeler var. Yeni siparişler peşinde koşan şirketler bu durumun ilk çeyreğin kalanında da devam edeceğini umuyorlar” dedi. (REUTERS)

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.