enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5564
EURO
36,3052
ALTIN
2.998,23
BIST
9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

İlk Kez Biri Kimliğindeki Din Bilgisini ‘Tengri’ Yaptı

İnanç bilgisinin kimliklerde yer alması uygulaması çipli kimlik kartlarıyla birlikte son bulmuştu. Ancak bu bilgi, yeni nesil çipli kimlik …

İlk Kez Biri Kimliğindeki Din Bilgisini ‘Tengri’ Yaptı
13.06.2022
163
A+
A-

İnanç bilgisinin kimliklerde yer alması uygulaması çipli kimlik kartlarıyla birlikte son bulmuştu. Ancak bu bilgi, yeni nesil çipli kimlik kartlarının üzerinde yazmasa da içerisindeki çiplerde ve o çiplerle ulaşılan nüfus kayıt bilgilerinde yer alıyordu.

Dileyenler, kimliklerdeki din bilgisi bölümünü kaldırabildiği gibi değiştirebiliyor da. Bu işlem için nüfus müdürlüklerine müracaat etmek yeterli oluyor. Ancak Türkiye’de kimlik kartlarında da resmi olarak yer alan dinler; İslam, Hristiyanlık, Yahudilik ve Musevilik inançlarının yanına bir yenisi daha eklendi: Tengri.

Avukat Burhan Mumcuoğlu, uzun uğraşlar sonucu nüfus kayıtlarındaki din bilgisini Tengri yapan ilk Türk vatandaşı oldu. Böylece Tengri dini ilk kez resmen tanınmış oldu:

Avukat Mumcuoğlu’nun değişiklik talebi üzerine İçişleri Bakanlığı konuyu ele aldı, Dinayet’e “Tengri bir din midir?” sorusunu yöneltti. Diyanet, “Tengri ibaresi bir dini ifade etmemektedir” şeklinde yanıt verdi. Ancak Mumcuoğlu, bu karara rağmen kayıtlardaki din bilgisini değiştirdi.

Böylece Tengri dini Türkiye’de ilk kez resmi olarak kabul görürken, bu dinin resmi olarak ilk mensubu da Avukat Mumcuoğlu oldu.

Tengri dini (Tengricilik) nedir?

Türk ve Moğol halklarının İslamiyet veya diğer dinlere geçiş yapmadan önce inandıkları din Tengri idi. Göktanrı ya da Göktengri olarak de kayıtlara geçen bu dine göre gök ata Tengri’ye, toprak ana Ötüken’e, doğa ruh doğa tanrılarına ve ataların ruhlarına inanılıyor ve dua ediliyor. Tengri dini günümüzde Asya’da hala göçebe yaşayan küçük insan gruplarında ve Rusya’daki birkaç kırsal bölgede yaygın.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.