602-628 yılları arasında gerçekleşen Bizans – Sasani savaşları tarihi olaylara sahne olurken 12 Aralık 627 yılında gerçekleşen Ninova Muhaberesi bir Kur’an mucizesini de bünyesinde barındırıyor.
Haber7 – Özel Doğu Roma İmparatoru Mauricius, bir subay olan Phocas tarafından öldürüldüğü zaman, görünürde hamisinin intikamını alma bahanesiyle harekete geçen Sasani İmparatoru II. Hüsrev savaş ilan etti. Persler savaşın ilk safhalarında Levant, Mısır ve Anadolu’yu ele geçirdi. DOĞU ROMA YIKIMIN EŞİNE GELMİŞTİ Bu süreçte içerisinde Phocas’tan tahtı ele geçiren Herakleios ülkeyi tekrar ayağa kaldırmak isterken, bir yandan Avarlar, bir yandan Slavlar, bir yandan Persler’le savaşan ve büyük ölçekte toprak kaybeden Doğu Roma İmparatorluğu’nun parçalanacağı düşünülüyordu. PERSLERİ TUTAN MÜŞRİKLERDEN MÜSLÜMANLARA GÖZDAĞI: BİZ DE SİZLERİ YENECEĞİZ İşte böyle bir süreç ve durumda Hicret’ten 6-7 sene önce Miladi 615-616 yıllarında, devrin iki büyük gücü, Hıristiyan Bizans İmparatorluğu ile Yeni Pers İmparatorluğu da denilen Zerdüşt Sasaniler arasında süren büyük savaşlar Mekke’de de ilgi ve merakla takip edilmekteydi. Mekkeli Müşrikler, İslam’ı tebliğ etmeye başlayan Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ve ona inananlara karşı, temelde “Tevhid” inancının mensupları olan Hıristiyan Bizans’ın topraklarındaki hâkimiyetini kaybetmesine ve kendilerine yakın gördükleri Zerdüşt Sasanileri’in zaferlerine sevinmişler ve onların tarafını tutarak Müslümanlara, “Siz ve Hıristiyanlar kitap ehlisiniz, biz ve Sasaniler (İranlılar) ümmiyiz; bizim kardeşlerimiz, sizin kardeşlerinizi yendiler. Biz de sizi böyle yeneceğiz” iddiasında bulunmuşlardı. Onlara göre Sasanilerin üstünlüğü, Mekke’de başlayan “Tek Allah” yani “Tevhid” inancına karşı muhalefeti güçlendirecekti. RUM SURESİ’NİN İNİŞİ Bunun üzerine Rum Suresi’nin ilk 4 ayeti inerek Müslümanlara Doğu Roma’nın galip geleceği müjdesi verildi. ŞARTLAR HEM MÜSLÜMANLAR HEM DE BİZANS İÇİN KÖTÜYDÜ Bunun üzerine Kur’ân-ı Kerîm, bir mûcize olarak yakın gelecekte vuku bulacak bir savaşın neticesini kesin ifadelerle haber verdi.
“3 ilâ 9 sene” içinde Bizanslıların İranlılara galip geleceğini ve o sırada mü’minlerin hem onların bu zaferine hem de bizzat kendilerine lütfedilecek zaferlere sevineceğini bildirdi. Halbuki mevcut şartlar içinde ne Müslümanların, ne de Rumların üç-beş sene gibi kısa bir müddet içinde düşmanlarını yenebilecek güçleri vardı. Hatta bu, hiç kimsenin hayal edemeyeceği bir şeydi. Böyle iken Kur’an, iki gaybî müjdeyi birlikte verdi.
Gerçekten de Bizans kralı Heraklius 624’de İranlıları mağlup edip Azerbaycan’a kadar ilerlediğinde, Müslümanlar da aynı tarihlerde Bedir zaferini kazandılar. Nihâyet Heraklius 627’de yerin en aşağı bölgesi Lut Gölü çevresinde ve Müslümanlara yakın bir yerde, en büyük darbeyi vurup nihaî bir zafer kazandı. Aynı dönemde Müslümanlar da apaçık fetih ve İslâm’ın tebliğ sürecinde çok mühim bir dönüm noktası olan Hudeybiye zaferini elde ettiler. PROF. DR. EKREM BUĞRA EKİNCİ: KUR’AN MUCİZESİ AYNEN VUKU BULDU Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Ekrem Buğra Ekinci, konuyla ilgili Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu. Doğu Roma ile Farslar arasında çetin bir mücadelenin olduğunu Kur’an’daki mucizenin aynen gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Ekinci, “Rumlarla Farslar bir zamandır hasım idi. orta Doğu’daki iktidar mücadelesinden ibaret bir husumet idi. 602-628 arası devam eden harpler, en şiddetli muharebelere sahne olmuştur.
Farslar, İstanbul’u almak üzere harekete geçtiler, ama Suriye civarında yenildiler. Ardından Rum imparatoru Heraklius, Fars topraklarını işgal etti.” değerlendirmesinde bulundu. Sasaniler’in Doğu Roma’nın Mezopotamya ve Anadolu’daki topraklarını işgal etmesiyle müşriklerin Müslümanlar’a gözdağı vermesinin ardından Rum suresinin 1, 2, 3 ve 4’üncü ayetlerinin indiğini belirten Ekinci, şunları söyledi: MÜSLÜMANLAR İLE MÜŞRİKLER ARASINDAKİ İDDİALAŞMA Müslümanlara tehdidin ardından Rum Suresi’ndeki söz konusu ayetlerin indiğini belirten Prof. Ekinci, Müslümanlarla müşrikler arasında geçen iddialaşmayı da anlattı: “RUMLAR, FARSLARI NİNOVA’DA AĞIR BİR BOZGUNA UĞRATTI” Doğu Roma’nın mağlup olduğu yerin ihtilaflı olduğunu belirten Ekinci, galibiyetin Ninova’da gerçekleştiğini söyleyerek şu ifadelerde bulundu: “PERSLER BU MAĞLUBİYETTEN SONRA BELİNİ DOĞRULTAMADI” Sasanilerin bu mağlubiyetten sonra belini doğrultamadığını ve sonraki yıllarda İran bölgesinin Müslümanlar tarafından fethedildiğini ifade eden Ekinci, “Bu mağlubiyet İran’ı kargaşaya soktu ve kısa bir müddet sonra Müslüman Araplar tarafından yenilip istila edildi.” dedi.
Doğu Roma İmparatorluğu’nun Sasani İmparatorluğu’na karşı galip gelmesine rağmen ekonomik ve siyasi olarak sarsıldığına dikkat çeken Ekinci, “Harbin galipleri Romalılar ve ülkeleri ise ekonomik ve siyasi olarak bu muharebelerden dolayı çok sarsıldı. Topraklarının çoğunu Gotlara, Avarlara ve Müslüman Araplara kaptırdı.” diye konuştu. KAYNAK: HABER7