Rekabet Kurumu, bu sabah internet sitesinde paylaştığı açıklamasında iki bilindik içecek markası hakkında önemli bir soruşturmanın başlatıldığını …
Rekabet Kurumu, bu sabah internet sitesinde paylaştığı açıklamasında iki bilindik içecek markası hakkında önemli bir soruşturmanın başlatıldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Kurul, Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kınık Maden Suları A.Ş.’yi mercek altına aldı.
İki şirkete yönelik soruşturma başlatılmasına neden olan şüphe ise şirketlerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine yönelik bulgular bulunmasıydı. Kurul, yapılan ön araştırmada bulunan bulguların yeterli ve ciddi olduğunu paylaştı.
Rekabet Kurumu’nun açıklaması:
“Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kınık Maden Suları A.Ş.’nin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.
Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 24.02.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak Beypazarı İçecek Pazarlama Dağıtım Ambalaj Turizm Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Kınık Maden Suları A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-10/140-M sayı ile karar verdi.”
4054 sayılı Kanun’un dördüncü maddesi:
Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.
Bu haller, özellikle şunlardır:
Bir anlaşmanın varlığının ispatlanamadığı durumlarda piyasadaki fiyat değişmelerinin veya arz ve talep dengesinin ya da teşebbüslerin faaliyet bölgelerinin, rekabetin engellendiği, bozulduğu veya kısıtlandığı piyasalardakine benzerlik göstermesi, teşebbüslerin uyumlu eylem içinde olduklarına karine teşkil eder.
Ekonomik ve rasyonel gerçeklere dayanmak koşuluyla taraflardan her biri uyumlu eylemde bulunmadığını ispatlayarak sorumluluktan kurtulabilir.