Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye’de sektörlerin bu ülkelere yönelik ihracatında kayıplar yaşandı. Özellikle siparişlerdeki …
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye’de sektörlerin bu ülkelere yönelik ihracatında kayıplar yaşandı. Özellikle siparişlerdeki iptal ve erteleme sektörlerin bu iki ülkeye ihracatını olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.
Sektör temsilcileri ihraç edemedikleri ürünleri iç piyasaya sürerken savaştan kaynaklanan olumsuz etkilere karşın da bu durumu fırsata çevirmek için harekete geçti.
İhracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla alternatif pazarları radarına alırken konuyla alakalı çalışmalara da başladı.
Sektör temsilcilerinin her zaman uyguladığı strateji olan “pazar çeşitliliğini artırmak” savaşın başlamasıyla daha önemli hale geldi.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İhracatçıların kriz kaynaklı ellerinde önemli miktar stok kaldığı bilgisini kendileriyle paylaştığını belirtti.
Öncelikle bu stokların hızla ve verimli şekilde nasıl eritilebileceği noktasında gayret içinde olduklarını ifade eden Şenocak, “Rusya ve Ukrayna pazarlarına ağırlıklı olarak ihracat yapan firmalarımıza, geçtiğimiz günlerde faaliyete başlayan, ihracatçılara yönelik kredi garanti fonu başvurularında öncelik tanınması önerisini gündeme taşıyoruz.
Ayrıca Rus rublesinde yaşanan keskin değer kaybının zararlarını telafi edecek bir yöntemin, (ülkemizde uygulanan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı gibi) Rusya tarafından uygulamaya sokulabilmesi halinde iki ülke arasındaki ticaretin yerel paralarla yapılabilmesinin önünü açacağını değerlendiriyor, bu önerimizi yetkili makamlarla paylaşıyoruz.” dedi.