enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6398
EURO
34,9704
ALTIN
2.424,43
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C

İHA’nın gündeme getirdiği tarihi yapının üstüne yapılan evle ilgili yeni gelişme

İHA’nın gündeme getirdiği tarihi yapının üstüne yapılan evle ilgili yeni gelişme Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden konuyla ilgili …

İHA’nın gündeme getirdiği tarihi yapının üstüne yapılan evle ilgili yeni gelişme
07.01.2022
167
A+
A-

İHA’nın gündeme getirdiği tarihi yapının üstüne yapılan evle ilgili yeni gelişme

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden konuyla ilgili açıklama:

“Yapının inşası esnasında çevreden toplanan antik çağlara ait mimari eserler süsleme amaçlı kullanılmış”

“Bina antik bir yapının üzerine inşa edilmedi”

AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde Roma ve Osmanlı dönemi tarihi yapının üstüne yapılan evle ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, binanın antik bir yapının üzerine inşa edilmediği, yapının inşası esnasında çevreden toplanan antik çağlara ait mimari eserlerin süsleme amaçlı olarak duvar içerisinde devşirme malzeme olarak kullanıldığı belirtildi.

İhlas Haber Ajansı’nın hafta başında gündeme getirdiği ‘Binlerce Yıllık Tarihi Yapının Üstüne Bina Yaptılar’ haberi üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait mimari parça ve yazıtlı blokların bulunduğu görüldüğü vurgulandı. Açıklamada, “Söz konusu yapı herhangi bir antik yapının üzerine inşa edilmemiş olup, yapının inşası esnasında çevreden toplanan antik çağlara ait mimari eserlerin süsleme amaçlı olarak duvar içerisinde devşirme malzeme olarak kullanılmış olduğu anlaşılmıştır. Çağlar boyunca hemen her medeniyet kendinden önceki kültürlerin eserlerini hazır malzeme olarak kullanma kolaylığını göstermiştir. Doğu Roma dönemine ait bir sur yapısında Roma dönemine ait mimari eserlerin yapı malzemesi olarak kullanılması oldukça olağandır. Bolvadin Kırkgöz Köprüsü üzerinde Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserleri bir arada görebilmek mümkündür” ifadelerine yer verildi.

“Dini ve sivil yapıların duvarlarında rastlanmasının mümkün”

Açıklamada habere ilişkin olan yapıda da olduğu üzere, birçok antik mimari esere dini ve sivil yapıların duvarlarında rastlanmasının mümkün olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Bu tür kullanım gören eserler, müzecilik kılavuzunda da belirtildiği üzere, ilgili müze müdürlüklerince tespit edildiklerinde kayıt altına alınmakta ve kullanıldıkları yapılar kullanım ömrünü tamamlayarak yıkımları söz konusu olduğunda bu eserler de niteliğine göre müze müdürlüklerine taşınmakta veya en yakın koruma alanına nakilleri sağlanmaktadır.”

/ Recep Dikici –

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.