enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7014
EURO
35,4307
ALTIN
2.480,69
BIST
10.864,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hükümetlerin ‘dijital göçebe yarışı’ hız kazandı

GİGDER Başkanı Faruk Akbal, bu yarışta Türkiye’nin de geride kalmamasını istiyor: “Her türlü doğrudan yatırım adına bu kitleyi çekmek değerli …

Hükümetlerin ‘dijital göçebe yarışı’ hız kazandı
20.09.2022
126
A+
A-

GİGDER Başkanı Faruk Akbal, bu yarışta Türkiye’nin de geride kalmamasını istiyor: “Her türlü doğrudan yatırım adına bu kitleyi çekmek değerli. Nitekim dijital göçebeler yılda ortalama 119 bin 400 dolar kazanıyor.” dedi.

Dünyada sayıları pandemi ile birlikte bir anda 40 milyonu aşan ‘dijital göçebeler’ ülkeler için ‘önemli’ gelir kapısı olarak görülmeye başladı. 25’ten fazla ülke, vergi ve oturum avantajları ile 40 milyon ‘paralı’ göçmeni çekmek için yarışa girdi. Bu yarışa Türkiye’nin de girmesi gerektiğine vurgu yapan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, “Dünyada çalışma veya öğrenci vizesi olana oturum izni veriliyordu. Şimdi dijital göçmenlerle birlikte hükümetlerin paketleri de her geçen ay daha cazip hale gelmeye başladı. Bizde ise dijital göçmenlere yönelik henüz bir aksiyon yok. Bu konuları düzenlemek ve dünya ile yabancıya konut satışında girdiğimiz gibi dijital göçebeler konusunda da yarışa girmemiz gerekiyor.” dedi. Son araştırmaya göre dijital göçebelerin yılda ortalama 119 bin 400 dolar kazandığına dikkat çeken GİGDER Başkanı Akbal, “Dijital göçebelerin yüzde 80’i 3 ila 9 ay arasında bir yerde kalıyorlar ve yüzde 61’i evli. Bu kitleyi çekersek sadece harcama yapmalarını sağlamayız aynı zamanda cennet vatanımızda başta gayrimenkul olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmalarını da sağlarız. Doğrudan yatırıma bu açıdan da bakmak faydalı olacaktır.” dedi. “Konut stoğumuzu pazarlamak ve teşviklerle bunu desteklemek ülkeye doğrudan yatırım getirmek adına da önemli bir hamle olacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘2035’te sayı 1 milyarı bulabilir’

Dijital göçebeler üzerine akademik araştırmalar gerçekleştiren Finlandiya’daki Eastern Üniversitesi’nden araştırmacı Olga Hannonen, MBO Partners’ın 2021 araştırmasından bir örnek vererek dünyadaki hızlı artışa dikkat çekti: “Amerika’da 15,5 milyon çalışan kendini dijital göçmen olarak tanımladı 2021’de. Bu 2020’ye kıyasla yüzde 42, 2019’a kıyasla yüzde 112 artış anlamına geliyordu. Yine dijital göçebeler listesinin kurucusu Pieter Levels, 2015’te 2035 için dijital göçebe sayısının 1 milyarı aşacağı varsayımında bulunmuştu. Tam da bu sebeplerle ülkeler dijital göçebe vizesi yarışın girdi. Estonya 2020’de buna öncülük ediyordu, şimdi birçok ülke takip ediyor. Vize programları arasındaki en büyük farklardan biri, vizenin 1. maliyeti ve başvuru için uygun olan 2. minimum gelir eşiği. En uygun fiyatlı dijital göçebe vize destinasyonlarından biri Portekiz, ancak Portekiz’in kendi başına bir dijital göçebe vizesi olmamasına rağmen, bu bir serbest meslek vizesi veya bağımsız bir işçi vizesi. Gran Canaria’nın bir video yarışması olduğunu hatırlıyorum, ayrıca Madeira’nın dijital göçebe köyü kampanyası var.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.