enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6421
EURO
36,3978
ALTIN
2.914,28
BIST
9.650,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Herkes için zorunlu oluyor! Fahiş zamma e-devlet engeli

Hükümet Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bir dizi adımlar atarken bunlardan biri de kiracı ve ev sahipleri arasında yapılan kira sözleşmeleriyle ilgili oldu. Kira sözleşmeleri e-devletten yapılarak fahiş zamlarında önüne geçilecek.

Herkes için zorunlu oluyor! Fahiş zamma e-devlet engeli
20.12.2022
92
A+
A-

Haber7- Tuğba Bozkurt

Son dönemde astronomik kira zamları üzerinden başlayan sıkıntı kamuoyundaki yerini korurken; diğer bir yandan da kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerinden kaynaklanan kayıp-kaçak hem vatandaşlar hem de devlet için büyük bir sorun haline dönüştü… İki problemi birden çözmek isteyen hükümet ise e-devlet üzerinden yeni bir uygulamayı devreye almaya hazırlanıyor.

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET’TEN YAPILACAK

Türkiye’de milyonlarca ev sahibi kira sözleşmelerini yapsa da kira geliri üzerinden vergi ödemiyor. Yeni dönem ile birlikte artık ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşme e-devlet üzerinden kayır altına alınacak. Böylelikle hükümet hem vergi kayıplarının önüne geçecek hem de ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçilmiş olacak.

2024’TE BAŞLAYACAK

Hükümet fahiş zam oranlarının önüne geçmek için Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 zam sınırı getirmiş olsa da, binlerce ev sahibi türlü bahanelerle çok daha yüksek zam oranlarını kiracılara uyguladı. Ev sahiplerinin geliri artarken bu rakamlar beyannamelere ise yansımadı. 2024 yılında e-devlete eklenecek uygulama ile ev sahipleri sözleşme üzerindeki rakamdan beyannameleri vermek zorunda kalacaklar.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanırken, Türkiye Gayrimenkul Değerleme Bilgi Sistemi kurulacak. Taşınmaz değer haritalarının oluşturulması amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre sistemle, taşınmazların toplu değerleme modeli ile değerinin belirlenmesi sağlanacak. 

YETKİ BELGESİ OLAN EMLAKÇILAR DEVREYE GİRSİN

Yetki belgesi olan emlakçıları hükümet devreye alırsa kayıpların daha hızlı önüne geçilebileceğine dikkat çeken Aşa, “Sistemden önce yapılan kira sözleşmeleri için bir süre verilecek ve bu süre zarfında sisteme girilmesi gerekecek. Maliye Bakanlığı beyanda bulunmayanlar için bir ceza uyguluyor. Sisteme kayıt yapılması için ev sahiplerine verilen süre içinde beyanda bulunulmadığında yine bir ceza uygulanacaktır. Daha sıkı bir denetim olacak. Emlak ofislerine bir yetki verilirse daha verimli olacağını düşünüyorum. En azından vatandaş bildirmeyi unutursa emlakçılar hemen bildirirler böylece kayıplarında önüne geçilmiş olunur.

BANKALARDA ÖZEL HESAPLAR AÇILABİLİR

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise “Kira konusunda yaşanan anlaşmazlıkları azaltmak için merkezi bir bilgi sistemi kurulabilir. E-devlet ile entegre olacak sistem ile kira değer haritalarının oluşması, kurumlar arasında entegrasyon, artışların kontrolü sağlanabilir. Ticaret Bakanlığı tarafından yetki belgeli emlak işletmeleri ile taşınmaz kimlik numaraları üzerinden web tapu entegrasyonlu bu altyapıya ihtiyacımız var. Bu konuda Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden hızlı bir şekilde uygulama yapılabilir. Kira bedellerine ilişkin bankalarda özel hesaplar açılabilir” dedi.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.