enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5366
EURO
36,0058
ALTIN
3.010,56
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

‘Her şey değişti’ diyerek açıkladı! ‘O ülkeler artık ABD’nin telefonlarını açmıyor’

Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, Türkiye ve ABD’nin dünyadaki önemine ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kneissl, ABD’nin telefonlarına artık Körfez’de bakılmadığını söyledi.

‘Her şey değişti’ diyerek açıkladı! ‘O ülkeler artık ABD’nin telefonlarını açmıyor’
16.12.2022
96
A+
A-

2017-2019 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı yapan Karin Kneissl, Türkiye ve dünyaya gündemine ilişkin Harici.com‘dan Tunç Akkoç‘a konuştu. Kneissl, Rusya’ya yönelik yaptırımları eleştirdiği ve Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerin kopmaması gerektiğini savunduğu için Avrupa’da tepki toplayan isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Kneissl, Avrupa’nın enerji krizi, Türkiye’nin konumu ve OPEC ülkeleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“RUS GAZINA VEDA İÇİN 5 YIL LAZIM”

Ukrayna savaşı sonrası Rusya’ya yönelik yaptırımların ardından Rus gazından kopuşun henüz mümkün olmadığını belirterek “Çünkü Rus gazına veda etmek için en az beş yıla ihtiyaç var.” dedi. Rus gazına yönelik tavan fiyat uygulamasını değerlendiren Kneissl, “Karar vericilerin ve tavan fiyat uygulamasını savunanların, arz ve talep konusunda ve piyasa güçleri hakkında zerre kadar bilgileri yok.” diyerek “Bu noktada, beni ürküten bir plan ekonomisi tartışmasının içindeyiz. Pazar ekonomisi düşüncesinin zemini ve dayanakları, ki vahşi kapitalizme kadar gitmemize gerek yok, ortadan kaldırılıyor. Temel kategoriler arz ve taleptir, fiyat arz ve talebin sonucudur. Tabi ki karteller, siyasi tedbirler ve kontrol tedbirleri yüzünden tekrar tekrar fiyat bozulmaları yaşanır. Fakat şu anda burada devreye sokulan en karanlık dönemlerin plan ekonomisi.” açıklamasında bulundu. 

“TÜRKİYE HALİ HAZIRDA BİR ENERJİ ÜSSÜ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye hızlı bir gaz merkezi kurma önerisini değerlendiren Kneissl, Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle hali hazırda bir enerji üssü olduğunu söyledi. Yakın tarihte coğrafyanın öneminin özellikle Türkiye söz konusu olduğunda fark edildiğini ifade eden Avusturyalı eski bakan “Enerji ve gıda tedariki söz konusu olduğunda, dünyanın geri kalan kısmı için İstanbul Boğazı yine tüm ilginin odağı. Türkiye aslında 90’lı yılların sonundan itibaren git gide bir enerji üssüne dönüştü. 2000’li yılların başında açılan Bakü-Ceyhan boru hattını düşünün. Proje aşamasında kalan Nabucco’yu düşünün örneğin, Hazar bölgesindeki doğalgaz Avrupa’ya ulaştırılmak isteniyordu ve Türkiye çok merkezi bir konumdaydı. ABD’nin baskısı sonucunda 2014 yılında Avrupa Birliği Güney Akım’dan vazgeçmek zorunda kaldığında, Rusya bu projeyi Türk Akımı’na dönüştürdü ve Karadeniz üzerinden Rusya’dan Türkiye’ye bir boru hattı döşendi.” dedi. 

“ABD’NİN TELEFONLARINA BAKILMIYOR”

ABD’nin geçmişten gelen nüfuzuyla bugüne kadar petrol konusunda söz sahibi olduğunu ifade eden Kneissl, yeni dünya düzenine ilişkin de çarpıcı sözler sarf etti. Kneissl, “Washington’dan Riyad’a veya başka Körfez ülkelerine telefon gelirdi. Biz şunu şunu isteriz denirdi. Bu aramalar gelmeye devam ediyor ama telefonlara artık cevap veren yok. Bu devam eden jeopolitik değişimi gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.