enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5627
EURO
35,9822
ALTIN
2.997,22
BIST
9.486,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Hava Kalitesi En Yüksek ve En Düşük Ülkeler Açıklandı

İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, 2021 yılına ilişkin küresel hava kirlilik raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, gezegenimizin …

Hava Kalitesi En Yüksek ve En Düşük Ülkeler Açıklandı
22.03.2022
150
A+
A-

İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, 2021 yılına ilişkin küresel hava kirlilik raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, gezegenimizin olması gerekenden çok daha kirli olduğunu ortaya koydu. Zira Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği standartlar, 2021 yılında tek bir ülke tarafından bile karşılanamadı. DSÖ, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamayla hava temizlik kriterinin, bilinen en küçük ve tehlikeli parçacıkların (PM2.5) metreküp başına 5 mikrogramdan daha düşük olması gerektiğini söylemişti.

IQAir’ın 6.475 şehirde yaptığı araştırmaya göre yeryüzünde DSÖ standartlarında hava kalitesine sahip olan bölgelerin oranı, yüzde 3,4 olarak kayıtlara geçti. 93 şehirdeki hava kalitesi oranı ise olması gerekenden en az 10 kat kötüydü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan IQAir yöneticisi Christi Schroeder, hava kalitesini artırmak için çabalayan ülkelerin olduğunu ancak bunun tam aksinin de yaşandığını belirtti. Schroeder’e göre Çin, hava kalitesini iyileştirme noktasında olumlu adım atan ülkelerden bir tanesi…

Hava kalitesinin en kötü olduğu ülke: Bangladeş

IQAir tarafından yapılan incelemelere göre dünyada hava kalitesinin en kötü olduğu ülke Bangladeş. Ülke, 2020 yılında da aynı pozisyondaydı. İlk kez araştırma kapsamına alınan Afrika ülkesi Çad ise hava kalitesi en kötü olan ikinci ülke olarak kayıtlara geçti. Yeni Delhi‘nin ise hava kalitesinin en kötü olduğu başkent olduğu belirtildi.

Türkiye’nin hava kalitesi ne durumda?

IQAir’ın interaktif haritasına baktığımızda, hava kalitesi çalışmasının ülkemizin dört bir yanında yapıldığını görüyoruz. Bu bağlamda, hava kalitesi ölçümünün yapıldığı ve ölçümler sonucunda en iyi sonucu veren şehrimiz, Çankırı. Araştırmaya dahil edilen 6475 şehir arasında 4047. sırada olan Çankırı’nın havasında bulunan zararlı partikül oranı 9.3 µg/m³ olarak tespit edildi. Aynı oran İstanbul, Ankara ve İzmir için 17 seviyelerindeyken Türkiye’de hava kalitesinin en kötü durumda olduğu şehrimiz; Iğdır. Iğdır’ın havasındaki zararlı partikül oranı 66.2 µg/m³. Türkiye ise 117 ülke arasında 20 μg/m³ zararlı partikül oranı ile 46. sırada yer alıyor.

Hava kalitelerine göre ülkelerdeki durum

Ülkelerin sıralaması ise şöyle:

Araştırmaya göre hava kalitesinin en iyi olduğu ülkeler:

  • Yeni Kaledonya
  • Virgin Adaları
  • Porto Riko
  • Cape Verde
  • Saba

Hava kalitesinin en kötü olduğu ülkeler ise şöyle:

  • Bangladeş
  • Çad
  • Pakistan
  • Tacikistan
  • Hindistan
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.