enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2531
ALTIN
2.960,48
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Hamileler baklava tüketebilir mi? Hamilelikte tatlı krizlerine iyi gelen besinler

Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Hamilelikte bütün bu besin maddelerinin günlük …

Hamileler baklava tüketebilir mi? Hamilelikte tatlı krizlerine iyi gelen besinler
01.05.2022
163
A+
A-

Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Hamilelikte bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Tatlı ve şekere düşkünlüğün getirdiği problemler ise hem anne adayına hem de dünyaya gelecek bebeğe kötü sonuçlar doğurmaktadır. Hamileler tatlı tüketebilir mi? Uzmanlar tarafından hamilelikte tatlı yerine tüketilebilecek besinler…

Yetişkin bir bireyin tek taraflı yiyecekten kaçınması ve her besin değerini eşit şekilde alması gerekmektedir. Hamilelik dönemindeki anne adayları normal bir yetişkin bireye göre daha fazla besin değeri ihtiyacı ortaya çıkarır. Özellikle dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Gebelikte diğer insanlara göre günlük 300 kilokalori daha fazla yani yaklaşık 2300 kilokalori alınması gerekir. Hamilelik esnasında aşırı yağlı, gereksiz kalori içeren besinlerden uzak durulmasının gerektiğini açıklayan uzmanlar, gün içerisinde sıkı sık ve azar azar besin tüketimine devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. 

hamilelikte tatlı tüketimi

Hamilelik süresinde anne adayı yaklaşık 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibinin olması gerektiğini belirten uzmanlar, besleyici değeri olmayan kek, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini belirtti. Hamur işi ve yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmemesi gerektiğini açıklayan uzmanlar özellikle bayramda hamilelerin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

hamileler tatlı tüketimine dikkat etmeli

HAMİLELER TATLI TÜKETEBİLİR Mİ?

Gebelikte aşerme döneminin olmasıyla birlikte direk yasaklamayan uzmanlar, bu dönemde olabildiğince doğal gıdalarla yapay şeker ve tatlılardan uzaklaşmak gerektiğini bildirdi. Olabildiğince az tüketilmesi gereken baklava ve benzeri şerbetli tatlılar için uyaran uzmanlar, bu besinleri az miktarda tutmak gerektiğini, besin değerinin olmadıklarını ve aşırı kilo aldırabileceğini belirtti. Fazladan alınan kilo, anne adaylarının sağlıklı yapısı için istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır. 

hamilelikte tatlı tüketimi

GEBELİKTE TATLI TÜKETİMİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelikte tatlı tüketimi kan şekerini hızlı yükselteceğinden, daha kısa sürede acıkmaya sebebiyet vermektedir. Gestasyonel diyabet (gebelikte şeker hastalığı) veya kalıcı şeker hastalığına zemin hazırlar. Kan ve karaciğer yağlanmasına neden olur. Hızlı kilo alınmasına neden olur. Doğumu zorlaştırabileceğini de belirten uzmanlar, sadece anne adayına değil, bebeğe de zararının dokunduğunu bildirdi. Daha doğmadan aşırı şekerle karşılaşan bebeğin şeker hastası olma ihtimaline karşılık, gelişimi yavaşlar ve iç organlarında yapısal bozukluklar meydana gelebilmekte olduğu ifade edildi.

hamilelikte tatlı tüketimi

TATLI KRİZİNE İYİ GELEN BESİNLER

Baklava ve şerbetli tatlıların yerine tüketilmesi gereken yiyecekleri açıklayan uzmanlar, öncelikle 3 öğünden fazla 5-6 öğün yenmesi gerektiğini bildirdi. Tuz tüketiminin azalmasıyla birlikte tatlıların da tüketiminin en aza indirgenmesi için, mineral ve vitamin yönünden zengin olan meyve ve sebze tüketiminin artması gerektiği ifade edildi. 

  • Hamilelerin kendini şekerden koruması için, meyveli yoğurt tüketimi öneriler arasındadır.
  • Kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru üzüm gibi kuru meyveler de tatlı isteğinizi bastırır.
  • Beyaz un kullanmadan yulaf kuru meyveler ve kuru yemişlerle tatlı ve kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
  • Hurmayla lezzetlendirilen basit ama şekersiz tatlı tarifleri, kan şekerini yükseltmeye yardımcı olacaktır.
  • Balkabağı, yavaş yavaş vücutta sindirilir ve böylece şekerin kana daha dengeli ve istikrarlı şekilde karışmasını sağlar.
  • Fındık ve fıstık ezmesini günde en fazla 2 yemek kaşığı olacak şekilde, tam tahıllı bir dilim ekmek üzerinde birkaç tane çilekle birlikte tüketebilirsiniz. 
  • Ani tatlı krizlerinde vanilya özünü çay ya da kahvelerinize ekleyebilirsiniz.
  • Tatlı yerine yine de çok canınız çektiyse bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.