enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5194
EURO
34,7897
ALTIN
2.423,01
BIST
9.728,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Google, ‘Herkese Uygun’ Politikalar Geliştiren Yapay Zeka

Yapay zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eşit …

Google, ‘Herkese Uygun’ Politikalar Geliştiren Yapay Zeka
19.07.2022
152
A+
A-

Yapay zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eşit’ davranacağı ve ne kadar ‘etik’ olacağı konusu büyük bir tartışma alanıyken geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zekâ girişimi DeepMind’dan özel bir haber geldi.

Google’ın DeepMind ekibi, çevrimiçi bir oyunda kamu fonlarını dağıtmak için ‘herkese uyan’ bir politika bulmak için bir yapay zekâ sistemi eğitmeyi başardılar. Yapay zekânın eğitiminde 4 kişi oynanan çevrimiçi bir oyundaki 4000 gerçek insan ve bilgisayar simülasyonu kullanıldı.

Yapay zekâ, iki kabul edilen politikaya da uymayan, ortak bir politika geliştirdi:

Söz konusu oyunda oyuncular, farklı miktarlarda para ile oyuna başlıyorlar ve bir kamu fonu havuzunun büyümesine yardımcı olmak için ne kadar katkıda bulunacaklarına karar veriyorlar. En sonunda yaptıkları katkı karşılığında bir pay geri alırlar. Oyuncular, ayrıca kamu parasını dağıtmak için en sevdikleri politikalara da oy verdiler.

Bu oyunu eğitim için analiz eden yapay zekâ, en sonunda kendi politikasını belirledi. Yapay zekâ, kamu parasını her oyuncunun başlangıç parasının ne kadarı kadar katkıda bulunduğuna göre yeniden dağıttı. Bu sayede oyuncular arasındaki servet eşitsizliklerini azaltmaya çalıştı. Ayrıca, başlangıç fonlarının yarısı kadar katkıda bulunmayan ‘beleşçi’ oyunculara neredeyse hiçbir şey vermedi.

Kendi geliştirdikleri politikalarla birlikte yapay zekânın politikasını oylayan oyuncular, çoğunluk olarak yapay zekânın oluşturduğu politikayı seçti. Bu politika karşısındaki diğer seçenekler ise her bir kişinin ne kadar katkıda bulunduğuna bakılmaksızın fonları eşit olarak dağıtan ‘eşitlikçi’ ve her bir kişinin katkısının oluşturduğu orana göre fon dağıtan ‘özgürlükçü’ yaklaşımlardı.

Yapay zekâ, başarılı politika oluştursa da demokrasiye tam olarak uymuyor:

DeepMind ekibi, yapay zekânın kendini kanıtlamayı başarmasına rağmen demokrasiyi karşılayamadığını şu şekilde açıkladı:

Demokrasi sadece kazanmakla, en çok beğendiğiniz politikayı uygulamakla ilgili değildir – vatandaşların birbirleriyle karşılaşabilecekleri ve birbirleriyle eşit olarak tartışabilecekleri süreçler yaratmakla ilgilidir.

DeepMind ekibi, yapay zekânın azınlık grupların (diğer politikalara oy verenler) ihtiyaçlarının göz ardı ettiğini ifade ederken buna karşı bir görüş de geldi. Harvard Üniversitesi’nden Mathias Risse, bu durumun siyaset bilimciler arasında kabul edilebilir olduğunu paylaştı. Risse, modern demokrasilerde ekonomik elitlerin ‘çoğunluğu’ haklarından mahrum bırakması gibi sorunların olduğunu vurguladı.

Peki siz yapay zekânın insan hayatına en fazla etki edebileceği bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.