enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6835
EURO
35,1451
ALTIN
2.454,58
BIST
10.395,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
15:49 Son 16 Heyecanı İnegöl Kent Meydanında Dev Ekranda Yaşanacak
15:48 Başkan İbrahim Sandıkçı: “İlçemizin ulaşım ağını güçlendiriyoruz”
15:46 Galaxy Unpacked 2024 yaklaşırken Samsung Galaxy AI inovasyonlarını konu alan yeni bir reklam kampanyası başlattı
15:44 Baymak Akademi Yılın İlk Yarısında 1850 Sektör Profesyoneline Eğitim Verdi
15:36 Karacabey Belediyesi’nden çevre dostu hamle
15:09 Çayırova’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşanacak
15:08 Prof. Dr.Özdağ: Gerçek suçlular adalete teslim edilmeli
15:04 İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
14:52 Kabotajın coşkusu… Mudanya’da yağlı direkte bayrak için yarıştılar
14:49 Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor
14:48 Ekrem İmamoğlu, ‘İBB Tesislerinde Güneş Enerjisi Sistemi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu
14:46 Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi karasularında hakimiyet ve istiklalini bütün dünyaya ilan ettiği Kabotaj Kanunu’nun 98’inci yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı
14:40 Melikgazi Belediyesi ilçenin her mahallesinde kapsamlı ilaçlama çalışması yapıyor
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
14:23 Konya’da gökyüzü meraklıları ‘bilimsel’ buluştu
14:22 Edirne Keşan pazarında etiket kontrolü
14:06 İstanbul’da güneş enerjisi yatırımlarını büyütüyor
13:55 Melikgazi Belediyesi Yunus Emre Cami hızla yükseliyor
13:54 Kayseri’de taciz iddiası infial yaratmıştı… Bakan Yerlikaya açıklama yaptı
13:52 Pençe Kilit’te 2 terörist etkisiz!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Göller Yöresi’nde son 50 yılda 10 bin kilometrekare sulak alan yok oldu

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 1960’lı yıllarda 15-17 bin kilometrekare irili ufaklı sulak alana sahip …

Göller Yöresi’nde son 50 yılda 10 bin kilometrekare sulak alan yok oldu
01.02.2022
172
A+
A-

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 1960’lı yıllarda 15-17 bin kilometrekare irili ufaklı sulak alana sahip Göller Yöresi’nde bugünkü miktarın yaz aylarında 5 bin kilometrekarenin altına düştüğünü belirterek, “Son 50 yılda tarımda aşırı su kullanımı, kirlilik gibi sebeplerle 10 bin kilometrekarenin üzerinde sulak alan yok oldu” dedi.

TTKD bilim danışmanı ve emekli öğretim görevlisi Dr. Erol Kesici, ‘2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’ nedeniyle, Türkiye’nin en fazla göl ve sulak alanının bulunduğu Burdur, Isparta, Antalya, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya il sınırlarındaki Göller Yöresi’nde son duruma ilişkin detaylı analiz raporu hazırladı.

Bir zamanlar dünyanın en fazla sulak alanına sahip olan bu coğrafyadaki göllerin hızla tükendiğine işaret eden Dr. Kesici, “Dünya Sulak Alanlar Günü’nde, yörenin susuz kalan sulak alanları kutlanmalı mı, kutlanmamalı mı?” dedi.

Dr. Kesici, Akdeniz’in kuzey ve kuzeybatısıyla İç Anadolu Bölgesi’nin güneybatısına denk düşen Teke Yöresi’nin kuzeyinde 2000 metreden yüksek dağ kütleleri arasındaki, tabanı göllerle kaplı ovaların yer aldığı kesime Göller Yöresi adı verildiğini kaydetti. Sulak alanların doğal yaşamın kaynağı olduğunu belirten Dr. Kesici, Türkiye’de tarımın ve meyveciliğin en önemli üretim merkezi olan bölgede göllerin oluşturduğu klimanın büyük önem taşıdığını anlattı.

 

EKOLOJİK DENGE

Sivrisinek alanı, sazlık, kurbağa yatağı, bataklık diye önemsenmeyip kurutulan sulak alanların, aslında zenginlikler sunan ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliğinde öneme sahip olduklarını dile getiren Dr. Kesici, “Gerçek güzellikler sulak alanlarda, doğadadır. Bu nedenle sulak alanlarımız doğal zenginlik müzelerimizdir. Sulak alanlar hayatı şekillendiren suyun kaynağıdır, depolanma alanlarıdır, yer altı sularını onlar besler” dedi.

70’İN ÜZERİNDE GÖL VARDI

2021 yılı çalışma sonuçlarına göre, Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Göller Yöresi’nde de sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin tehlike altında olduğunu belirten Dr. Kesici, “Göller Yöresi’nde acı, tatlı ve tuzlu suların birikimiyle oluşan milyonlarca yıllık geçmişe sahip bu doğal, karstik, volkanik yapılı, ekolojik ve biyoçeşitlilik özellikleri farklı irili ufaklı 70’in üzerinde göl vardı. 50 yıl önce Beyşehir, Eğirdir, Akşehir ve Eber gölleri gibi Türkiye’nin en büyük dört doğal tatlı su gölüne ve dünyada en fazla doğal sulak alana sahip bölgeydi” diye konuştu.

YÖREDEKİ BİRÇOK GÖL KURUDU

Dr. Kesici, Göller Yöresi’nin alt bölgelerine göre bugünkü durumunu ise şöyle özetledi:
“Acıpayam alt yöresinde Çardak, Çivril, Çaltı, Karagöl, Yayla gölleri şiddetli kuruma, ekolojik kayıp, kirlilik yaşıyor ve su birikintisine dönüştü. Kurugöl ise kurudu. Acıgöl-Burdur alt yöresinde Yazır, Burdur, Salda, Karataş, Gölhisar, Yarışlı gölleri şiddetli kuruma, kirlilik ve ekolojik baskı altında. Akgöl, Pınarbaşı, Kestel, Karaevli ve Heybeli gölleri tamamen kurudu. Antalya’nın Elmalı çevresinde Avlan, Karagöl, Müren, Küçükgöl, Girdev gölleri ile Korkuteli çevresindeki Gölcük, İmecik, Keklicek, Genceli, Manay, Sarıgöl, Akgöl ve Keklicek gölleri tamamen kurudu.

Antalya merkezde Boğazkent Sazlığı ve Kuş Cenneti, Kırkgöz, Yamansaz, Çakal Gölü şiddetli kuruma, kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı yaşıyor. Isparta-Eğirdir alt yöresinde Eğirdir, Kovada, Gölcük gölleri şiddetli kuruma, biyolojik çeşitlilik kaybı ve aşırı kirlilik tehditleri altında. Pınarbaşı ve Alparslan sulak alanları kurudu. Beyşehir alt yöresinde Beyşehir, Suğla, Karamuk gölleri şiddetli kuruma, aşırı kirlilik ve biyoçeşitlilik tehdidi altında. Eber Gölü büyük oranda kurudu ve çok büyük kayıp var. Akşehir ve Çavuşçu gölleri tamamen kurudu.”

10 BİN KİLOMETREKARE SULAK ALAN YOK OLDU

Çoğu tektonik çağlardan bugüne gelen Göller Yöresi’nin 36 bin 672 kilometrekare alana sahip olduğuna işaret eden Dr. Kesici, “1960’lı yıllarda yöredeki göl, dere, çay, bataklık, su birikintisi gibi irili ufaklı sulak alan toplam miktarı, mevsimlere bağlı değişimle birlikte 15-17 bin kilometrekare arasındaydı. Bunun bin 700 kilometrekaresini doğal göller oluşturuyordu. Ancak son yıllarda, bölgedeki sulak alan miktarı yaz aylarında 5 bin kilometrekarenin altına düşüyor. Doğal göllerin kapladığı alan bin 700 kilometrekarelik de bugün 600 kilometrekareye kadar geriledi. Son 50 yılda tarımda aşırı su kullanımı, kirlilik gibi insani sebeplerle 10 bin kilometrekarenin üzerinde sulak alan yok oldu” dedi.

İKLİM KRİZİ DEĞİL, AŞIRI KULLANIM

Göller ve sulak alanlardaki kuruma ve kaybın temel nedeninin iklim krizi olmadığını dile getiren Dr. Erol Kesici, “Temel sorun, aşırı su alımları nedeniyle göllerin yıllık su bütçelerinin korunamaması, gölü besleyen dereler, çaylar ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet yapılması, göl çevresindeki yer altı sularının aşırı kullanımı. Ayrıca tarım alanlarında 10-15 tonluk depolarda suyun biriktirilmesi, bahçelerde kendi göletlerini oluşturmaları gibi çok yanlış, tehlikeli ve izin verilmemesi gereken uygulamalardır” diye konuştu. (DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.