enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,3400
EURO
36,5701
ALTIN
2.990,04
BIST
10.094,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Açık
16°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C

Gıda fiyatları enflasyonla mücadeleyi destekliyor

Türkiye’nin aralık ayı TUİK enflasyon verileri beklentilerin üzerinde olumlu geldi ve enflasyonla mücadelede temel trendde bir iyileşme olduğunu işaret etti.

Gıda fiyatları enflasyonla mücadeleyi destekliyor
04.01.2025
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’nin aylık enflasyon oranı yüzde1,03 olarak açıklandı. Bu oran, piyasa beklentisi olan yüzde 1,6’nın altında kaldı.

2024 yıllık enflasyonu ise yüzde 44,4 olarak gerçekleşti (Merkez Bankası’nın son enflasyon raporundaki yüzde 44 tahminine paralel) ve bir önceki ayki yüzde 47,1 seviyesinden düştü. 2023 Aralık ayında enflasyonda yüzde 2,9’luk bir artış görülmüştü.

Ancak, 2003 bazlı endekse göre son on yılın aralık ayı ortalaması yüzde 1,0 düzeyindeydi, bu da baz etkisinin bu yıl için olumlu olduğunu gösteriyor.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0,4 artışla yıllık bazda yüzde 28,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşün ana nedenleri, enerji fiyatlarındaki düşüşler oldu. Veriler, geçen yılın ikinci yarısında maliyet baskılarında önemli bir zayıflamayı işaret ediyor. Bu durum, destekleyici döviz kuru hareketleri, küresel emtia fiyatlarındaki gerileme ve özellikle mevcut jeopolitik ortamda petrol fiyatlarının düşük seyrine bağlanabilir. Gelecek dönemde ÜFE trendinin en önemli belirleyicisi de yine petrol fiyatları olacak gibi görünüyor.

Çekirdek enflasyon (CPI-C), aylık bazda yüzde 1,1 ile 2021’in ikinci yarısından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda yüzde 45,3’e geriledi. Bu düşüş, nispeten sakin seyreden döviz kuru sepeti ve ÜFE görünümündeki iyileşme tarafından desteklendi. İleriye dönük olarak, fiyatlama davranışları ve hizmet sektöründeki fiyat inatçılığı, mevcut dezenflasyon sürecinin hızını etkileyebilecek ana risk faktörleri arasında kalmaya devam ediyor.

TÜİK, pazartesi günü mevsimsel düzeltilmiş manşet TÜFE ve çekirdek göstergeleri açıklayacak. İlk analizler, Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği temel enflasyon trendinde Aralık ayında manşet ve çekirdek enflasyon açısından önemli bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.