enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9730
EURO
35,3145
ALTIN
2.456,55
BIST
10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C

Geliştirdikleri kan testi ile embriyodaki genetik bozuklukları tanımlayabilecekler

Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış IdentifAI Genetics isimli firma, embriyonun tüm DNA’sını okuyabilen ve derinlemesine analiz yapabilen testi 2 …

Geliştirdikleri kan testi ile embriyodaki genetik bozuklukları tanımlayabilecekler
12.02.2022
150
A+
A-

Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış IdentifAI Genetics isimli firma, embriyonun tüm DNA’sını okuyabilen ve derinlemesine analiz yapabilen testi 2 yıl içinde piyasaya sürmeyi hedefliyor. Geliştirilen test, kanserin erken teşhisi için de kullanılabilir.

İsrailli bir girişim, insan embriyolarındaki genetik bozuklukları tanımlamak için yapay zekâ (AI) kullanarak bir erken tespit yöntemi geliştiriyor. IdentifAI Genetics, hamile anneden ilk trimesterde alınan basit bir kan testi ile embriyonun tüm DNA’sını okuyabilir ve genetik bozuklukları tespit etmek için derinlemesine analiz sağlayabilir.

IdentifAI’nin baş bilim sorumlusu Prof. Noam Shomron, geliştirdikleri test ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Hamile bir annede embriyodan, plasentadan gelen küçük DNA parçaları vardır. Gelişmekte olan bir embriyoya bakarsak, plasentanın veya embriyonik DNA’nın küçük parçalarını görebiliriz ve onu yeterince iyi izole edip ayırabilirsek, o zaman embriyonun tüm DNA’sını okuyabileceğiz.”

GENETİK HASTALIKLARI TANIMLAMAK İÇİN KULLANILABİLİR

IdentifAI, ilk olarak Tel Aviv Üniversitesi tarafından geliştirilen Hoobari olarak bilinen yeni bir AI tabanlı yazılım aracına güveniyor. Embriyolardaki genetik bozuklukların tespit edilmesine ek olarak, teknolojinin erken kanser tespiti açısından önemli uygulamaları olabilir.
Shomron, “Kanser hakkında konuşuyorsak, muhtemelen birkaç yıl uzaktayız, ancak embriyonik gelişimden bahsediyorsak, o zaman bunu genetik enstitülerden alınan gerçek örneklere zaten dahil etmişizdir” dedi.

Shomron ve Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın zamanda Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesinde kan enfeksiyonu olan yaklaşık 8.000 hastanın elektronik tıbbi kayıtlarının incelenmesine yardımcı olmak için en son teknolojiyi kullandılar. Bu çalışmada, araştırmacılar, kan enfeksiyonlarının bir sonucu olarak hangi hastaların ciddi hastalık riski altında olduğunu yüzde 82 doğrulukla belirleyebildiler.

Çalışmada, yapay zekâ, kimlerin kan enfeksiyonu nedeniyle ciddi hastalık veya ölüm riski altında olduğunu belirlemek için tıbbi dosyalardaki bilgi kalıplarını ortaya çıkarmayı başardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.