enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5414
EURO
35,9574
ALTIN
2.986,20
BIST
9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Geçmişten günümüze gelen FPS, DOOM

DOOM, id Software çalışanlarının 1992 yılında Wolfenstein 3D’yi geliştirmeye çalışırken, id Software baş programcısı olan John Carmack kendi …

Geçmişten günümüze gelen FPS, DOOM
05.01.2022
263
A+
A-

DOOM, id Software çalışanlarının 1992 yılında Wolfenstein 3D’yi geliştirmeye çalışırken, id Software baş programcısı olan John Carmack kendi başına yeni bir oyun serisi için kolları sıvamış ve Doom Engine’i yapmaya başlamıştır. Bir yılda hazırlanıp, piyasaya sunulan oyuna gelin hep beraber bakalım.

DOOM 1993

DOOM, FPS yani birinci şahıs bakış açısından oynadığımız bir oyun türüdür. Her oyunda oynanış konusunda yeni bir çağ açan ve iyi bölüm tasarımıyla oyuncuya gerçek saf aksiyonu veren bir seri haline gelmiştir.

90’larda oyun geliştirmek şu ana göre gerçekten zordu. FPS türüne öncülük eden id Software çalışanları Doom için bazı küçük hileler bulmuştu bile. Oyuna öyle bir perspektiften bakıyordunuz ki oyun size 3D hissiyatını çok rahat verebiliyordu fakat oyun aslında 2D’di . Bunu yapmak firmanın çok işine yaramıştı. En faydalı yönlerinden bazıları düşük sistem gereksinimli DOOM, elinde bilgisayar olan herkesin açabileceği bir oyun haline gelmişti.

Oyunun hikayesine geçecek olursak,

Şöyleee bir baktığımız zaman aslında DOOM serisinin hiçbir oyununda hikayesiyle ön planda olmadı . Ama her zaman arka planda bir hikayesi vardı. Gelin bakalım bu büyük serinin hikayesi nasılmış.

Doom’un hikayesi ilk oyunda bu kadardı bu hikayenin üstüne diğer oyunlarda ara sahneler ve bölümlerin içine yerleştirdikleri mesajlarla güçlendirmişler.

Fanzade Gamerhead’den herkese merhaba! Daha önce Doom hakkında bir giriş yaptığımız videomuzun devamı niteliğinde olacak Doom videomuza hoş geldiniz. Bu videomuzda sizlere Doom 2 ve sonrasında çıkan Doom oyunlarından bahsedicez!

DOOM II : Hell on Earth ve DOOM64

İlk oyundan bir yıl sonra hızlı bir şekilde hazırlanan Doom II: Hell on Earth ilk oyun gibi büyük bir başarı yakaladı. id Software bu başarıyı gördükten sonra daha fazla üstüne gitmek istedi ve FINAL DOOM’u piyasaya sundu. Fakat büyük oynanış hataları ve çıkış yaptığı 1996-97 senelerinde çıkan diğer oyunların gölgesinde kaldı. O tarihte çıkış yapan bazı oyunlara örnek vermek gerektiğini düşünüyorum. Age of Empires, Fallout, Castlevania, Final Fantasy 7 ve yılın oyunu Goldeneye 007 çıkış yapan oyunlardan bazılarıydi. Bu büyük topların yanında bariz alınan yenilgiden sonra id Software son bir kurşun sıkıp piyasaya DOOM 64 ‘ü sundu . Yapılan yanlışlardan geri dönülmüş ve eski Doom tarzı korunmuştu. İlk Doom kadar para kazandırmasa da gerçekten ses getiren bir yapım oldu.

DOOM 3

Doom64’ten sonra id Software’den uzun yıllar Doom haberi alamadık. Ta ki 2004 yılında DOOM 3 duyurulana kadar. Firmanın nerdeyse 7 yıl sonra çıkardığı üçüncü oyun, ilk oyunun yarattığı etkiyi piyasada bıraktı . Gerek oynanıştaki akıcılık, gerek grafiklerdeki atlanan seviye, bütün seriyi sevenleri ve yeni DOOM oyuncularını tam anlamıyla kalplerinden vurmuştu . DOOM 3 çıkana kadar olan süreçte yapımcı firma, diğer yan serilerine devam etmişti. Fakat DOOM farklıydı ilk duyurulduğundan beri o saf aksiyon hissi, insanların uzun zamandır tatmadığı, rüyalarına giren bir yemek gibiydi.

DOOM 3’ten DOOM (2016 reboot)

Biri ertesi sene diğeri ise 8 yıl sonra çıkarılan iki ek paketle Doom 3’ü desteklemeye devam ettiler. Daha sonra id Software 4 yıllık bir inziva kararı aldı. İd Software bu inzivada; ekibi yeniledi, yayıncı şirketini değiştirdi ve uzun bir oyun yapım aşamasına başladı. Ekibe yazılımcı olarak Billy Khan’ı kattılar. Billy Khan Age Of Empires 3 ve Halo Wars’un yapımlarında bulunmuştu. Yönetmen koltuğuna ise Marty Stratton’ı oturttular . Marty Stratton, Doom’un ilk oyunundan beri ekipte bulunmuş olup diğer taraftan da Quake ve Wolfenstein yapımına yardım etmişti. Marty Stratton’a, oyun için aranan kan olarak bakılıyordu. Stratton, bahsi geçen diğer bütün serilerde aksiyonun nasıl işlediğini bilen biriydi, bunu kusursuz bir şekilde daha önce defalarca yapmıştı.

İd Software için her şey hazır durumdaydı. Ekip hazırdı, insanların nelerden hoşlandığını biliyorlardı ve İd engine 6’ya geçiş yapılmıştı. Bu oyun DOOM serisi için bir devrim niteliğinde olmalı ve ilk oyunun çıkışıyla yaptığı FPS oyunlarının devrimini tekrar yaşatmalıydı. Nitekim öyle de oldu, oyun çıktı ve hak ettiği puanları aldı. Çoğu oyun eleştirmeni tarafından deliler gibi övüldü. Oyun nerdeyse bir başyapıttı.

2016 yapımı Doom, oyuncular arasındaki genel görüşe göre iyi bir oyundu. Yıllar sonra ilk oyunun temellerini korumuş ve üstüne koyarak nerdeyse türünde hatasız denilebilecek bir seviyeye gelmişti. Kabul edilebilir seviyede hikaye, güzel grafikler, akıcı oynanış, oynanıştaki ve düşmanlardaki çeşitlilik bir de tadından yenmeyen boss’larla birleşince pürüzsüz bir oyun ortaya çıkmıştı.

DOOM ETERNAL

En son oyunları ise 2020 yılında çıkmış olan Doom Eternal’dı . Doom reboot yaparak çıktıktan sonra yarattığı etkiyi yaratarak, daha iyi düşman tasarımı, çeşitli bosslar ve bölümlerle zenginleştirilen bir oyun oldu .

Videonun sonuna doğru gelirken oyun hakkında söylenecek pek bir şey kalmadı . Başlangıcından sonuna kadar temellerini doğru atmış ve buna sadık kalmış bir oyun serisini inceledik. Yeri geldiğinde yenilikler yapıldı yeri geldiğinde atılan adımlar geri alındı fakat DOOM 1993’den beri aksiyon türünün en başarılı örneklerinden biri olmayı bırakmadı .

Fanzade –

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.