enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6235
EURO
36,2198
ALTIN
2.918,21
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C

Geçmeyen gaz, karın ağrısı, şişkinlik! Huzursuz bağırsak sendromunun habercisi

Huzursuz bağırsak sendromu hakkında bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Hilal …

Geçmeyen gaz, karın ağrısı, şişkinlik! Huzursuz bağırsak sendromunun habercisi
11.03.2022
189
A+
A-

Huzursuz bağırsak sendromu hakkında bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Hilal Yazıcı, bazı belirtilere dikkat çekti. Tıp dilinde irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen huzursuz bağırsak sendromunun kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemi olduğunu ifade eden Diyetisyen Hilal Yazıcı, hastalığın hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anıldığını kaydetti.  

Toplumun yüzde 15’ini etkiliyor 

Huzursuz bağırsak sendromunun toplumun yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen yaygın bir rahatsızlık olduğunu belirten Diyetisyen Yazıcı, “Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir. Tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle hafiftir ve sadece çok az sayıda hasta şiddetli belirti ve şikâyetlere sahiptir. Çoğu hastada diyet, yaşam tarzı ve stresi yöneterek belirtiler kontrol edilebilir” diye konuştu.  
 
Bağırsak şişkinliği ve ağrı yapıyor 

Tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan FODMAP’lerin birçok besinin doğal bileşeni olup, emilmeyen, kısa zincirli ve fermente edilebilir karbonhidratlar olduğunu belirten Diyetisyen Hilal Yazıcı, bu kısa zincirli karbonhidratların, bazı sindirim bozukluklarının semptomlarını kötüleştirdiğinin bildirildiğini vurguladı. FODMAP’lerin hızlı fermantasyonu sonucunda çıkan hidrojen ve metan gazının, bağırsak şişkinliği (distansiyonu) yaptığının altını çizen Diyetisyen Hilal Yazıcı, bu durumun da gaz, şişkinlik, ağrı gibi huzursuz bağırsak sendromu semptomlarına neden olduğunu açıkladı.  
 
Sendrom yaşayan kişilere diyet uygulanabilir   

Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilere uygulanan özel diyetlerin rahatsızlığın tedavisinde faydalı olabileceğini belirten Diyetisyen Hilal Yazıcı, önerilerini şöyle sıraladı: 
“Düşük FODMAP içerikli diyet IBS’li hastalarda gastrointestinal semptomların hafifletilmesinde faydalı olabilir. Düşük FODMAP diyeti laktoz, fruktoz, fruktooligosakkaritler, galaktooligosakkaritler ve polioller içeren besinleri sınırlar. Düşük FODMAP diyeti 6-8 hafta uygulanır, bu süre boyunca yüksek FODMAP içeren besinler diyetten çıkarılır. Düşük FODMAP diyeti bittikten sonra da yüksek FODMAP içeren besinler diyete teker teker eklenir ve semptomlar takip edilir. Semptom geliştirmeyen yüksek FODMAP içeren besinler beslenme rutinine eklenir.” 
 
Uzun süreli FODMAP diyeti riskli olabilir   

Düşük FODMAP diyetini uzun süreli uygulamanın folat, tiamin, B6 vitamini, kalsiyum eksikliklerine neden olabileceği uyarısında da bulunan Diyetisyen Hilal Yazıcı, “Ayrıca sınırlandırılan meyve, sebze ve tahıllardan dolayı da lif alımı düştüğü için kabızlık görülebilir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.