enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9623
EURO
35,3209
ALTIN
2.457,78
BIST
10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
SON DAKİKA
04:02 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Anız Yangınlarına Karşı Uyarı
04:00 Edremit Cumhuriyet Meydanı yenilendi
23:32 Başkan Tugay: İzmir için tarihi bir gün
23:31 İstanbul Vakfı’nın Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle hayata geçirdiği Büyüt Hayallerini projesinin burs sağladığı 252 öğrenci okullarından mezun oldu
19:08 Özgür Özel: Tasarruf yok! İsrafa tüm hızla devam!
18:52 Bozbey’den BESAŞ açıklaması… Alım gücünü biliyoruz ama sürdürülebilir olması gerek
18:25 Tech Istanbul’da başvurular başladı
18:23 Mobil orman kontrol noktaları denetimde
18:22 “Denizler Halkındır Projesi” kapsamında toplantı yapıldı
17:56 Muğla’da öğretmenler ve 60-65 yaş arası için yeni dönem
17:55 Konak’ta kadınlar şiddete ve kadın cinayetlerine ‘hayır’ dedi
17:54 Oral-B sponsoru olduğu İstanbul Modern’de A Night To The Museum Gala Night lansmanını gerçekleştirdi
17:52 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi
17:51 Samsung Galaxy’nin Otomatik Engelleyici ve Mesaj Koruması özellikleri siber tehditlere karşı etkili koruma sağlıyor
17:46 Çocuklar İçin Açılacak Yaratıcı Drama Kursu İçin Kayıtlar Başladı
17:42 Bursa’da gece seferlerine tam not
17:40 Bakan Tekin, eğitim sendikalarıyla buluştu
17:39 Başkan Tugay’dan birliktelik mesajı
17:38 KOMEK Mensupları ve Mezunları Derneği Bayramda Hatay’da Çocukları Sevindirdi
17:37 İSU olarak Türkiye’nin en kaliteli ve en doğal suyunu kıymetli hemşehrilerimize ulaştırmak için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Formula 1 Araçlarının Direksiyonundaki Tuşların İşlevi

Saatte 370 km hıza ulaşabilen ve ortalama değeri 20 milyon euro olan Formula 1 (F1) araçlarının her parçası gerçekten de altın değerinde. F1 …

Formula 1 Araçlarının Direksiyonundaki Tuşların İşlevi
29.07.2022
138
A+
A-

Saatte 370 km hıza ulaşabilen ve ortalama değeri 20 milyon euro olan Formula 1 (F1) araçlarının her parçası gerçekten de altın değerinde. F1 yarışı izlerken çoğumuzun en çok keyif aldığı açı ise yarışı pilotun gözünden izlediğimiz kask kamerasıdır. Şüphesiz kask kamerasından yarışı izlerken hepimizin aklına gelen ilk soru ise F1 direksiyonunda neden bu kadar çok tuş olduğu ve pilotların bu tuşlarla neler yapabildiğidir.

Gelin şimdi hep beraber, yetenekli bir pilotun 370 km hızla bile giderken, elinin altındaki bu karmaşık tuşlarla neler yapabileceğine göz atalım.

F1 araçları kendine has olduğu için doğal olarak her direksiyon aynı değil fakat direksiyonların benzer olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

  • 2019 sezonunda takım arkadaşı olan iki Ferrari pilotu Charles Leclerc ve Sebastian Vettel’in direksiyonları. Farkları görebiliyor musunuz?

F1 pilotlarına sürücü yerine pilot denmesinin altında yatan sebep, hem yüksek hızda araç kullanmaları hem de direksiyonlarının arabadan çok, uçak direksiyonuna benzemesidir. Her takımın kendine has direksiyon tasarımı şöyle dursun, aynı takımdaki pilotların bile farklı direksiyonları vardır. Bu özel tasarım direksiyonlar, pilotların kendilerini en rahat hissedecekleri şekilde tasarlanır.

Her pilotun direksiyonunu inceleyebilecek kadar vaktimiz olmasa da F1-75’e yakından bakmamız, eminiz ki hepimizin bu konudaki merakını giderecektir.

Yukarıdaki görselde F1’in en köklü takımlarından biri olan İtalyan devi Scuderia Ferrari’nin 2022 yılında tasarladığı ve bu sezon kullandığı Ferrari F1-75 aracının direksiyonu. Her ne kadar direksiyona ön taraftan bakınca belli olmasa da pilotların en büyük güçlerinden biri olan DRS tuşu, direksiyonun arka tarafında yani pilotun elinin tam altında duruyor.

Direksiyonun ortasında bulunan LCD ekran ise haberleşme bildirimleri ve aracın durumu başta olmak üzere daha pek çok bilgiyi adeta ışık hızında pilota iletmektedir.

Peki ya bu mucizelerle dolu F1 direksiyonunun şekli neden alışageldiğimiz direksiyondan daha farklı?

  • F1 direksiyonlarının zaman içindeki değişimi.

Günümüzdeki araçlarda direksiyonlar tam tur dönmeyi sağlayabilmek amacıyla daire şeklindedir fakat F1 araçlarının tam tur dönmeye ihtiyaçları olmadığı için bu şekilde bir direksiyona ihtiyaçları yoktur. F1 araçlarının direksiyonları, pilotların diz mesafesinden de tasarruf edebilecekleri şekilde, araçta yer avantajı sağlamaya yönelik tasarlanır. Ayrıca yine bu tasarım, iki elle daha rahat bir kavrama imkanı sunar.

Kaza anında pilotun araçtan ne kadar çabuk çıkabileceği, direksiyonun ne kadar kolay çıkarılabileceğine bağlı.

F1 yarışları izlerken, yarış sonunda pilotların araçtan inmeden önce direksiyonu çıkartıp aracın üzerine koyduğunu görüyoruz. Aslında pilotlar bunu her seferinde yapmak zorunda çünkü direksiyonu takılı F1 aracından inmek neredeyse imkansızdır. Bundan ötürü F1 araçlarının direksiyonları kolayca sökülebilecek şekilde tasarlanır.

Peki ya sizler F1 araçlarının direksiyonları ve işlevleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 /

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.