enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Fiyatı artmayan tek ürün fındık

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, “Tabiri caizse iğneden ipliğe ihtiyaç duyduğumuz her şeyin maliyeti de herkesin fark ettiği …

Fiyatı artmayan tek ürün fındık
12.03.2022
134
A+
A-

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, “Tabiri caizse iğneden ipliğe ihtiyaç duyduğumuz her şeyin maliyeti de herkesin fark ettiği üzere katlanarak artıyor. Oysa vaziyet bu haldeyken bu artışlardan etkilenmeyen bir ürün de var. Bölgemizin altını diyebileceğimiz fındık ile ilgili raflara ulaşan nihai ürünlerde de aynı artış sürerken ürünün temel maliyeti yani çiftçisinden alış fiyatı tüm bu artışlardan mucizevi bir şekilde hiç etkilenmiyor.” diye konuştu. 

Ağustos ayında fındık için açıklanan fiyatın 26.5 lira olduğunu, yüksek randımana ilave 1 lira ve dönüm başı ilave 2 lira gübre mazot desteği ile birlikte gerçekleşen fiyatın 29.5-30 lira bandında olduğunu belirten Karataş, “Daha o günlerde bunun neredeyse çiftçinin maliyeti kadar olduğunu ve artması gerektiğini vurgulamıştık.” dedi.

FİYAT 50 LİRA OLMALI

Karataş şöyle devam etti: “Bugün itibariyle piyasadaki fındık fiyatına baktığımızda en yüksek 32-34 lira bandına çıktığını görüyoruz. Tüm girdilerinde çiftçinin maliyeti en az yüzde 300’e varan ölçülerde atmışken fındığın çiftçiden alınan fiyatında meydana gelen fark sadece yüzde 15 civarında. Sadece dolar bazında baktığımızda bile bugünkü fiyatın minimum 45-50 lira bandında olması gerektiğini görüyoruz. Bu küçük farkla çiftçinin bahçesine, ürününe gerekli bakım ve yatırımı yapabilmesi, yeni sezona hazırlanması, oluşacak yeni maliyetleri karşılaması, dahası acı gerçek bölgemizdeki birçok insanın tek geçim kaynağı olan bu gelirle bırakın üretime devam etmesi hayatta kalması bile imkânsız hale gelmiştir.”

UCUZA MÂL ETMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERİLMEMELİ

Fındığın ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden ve bölge halkının da en önemli geçim kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Karataş, “Ülkemizin ana üretici konumunda olduğu fındıkta mevcut durum maalesef önemli bir avantajı kaybetmemize ve dünya piyasasına yön vermemize engel olacak yeni dezavantajlar oluşmasına neden olmaktadır. Son birkaç yıla ait üretime, ihracat ve verimlilik rakamlarına baktığımızda da bunu açıkça görmekteyiz. İlgili Bakanlıklarımız ve bağlı kuruluşlarıyla birlikte ivedilikle ciddi çalışmalar yapılarak üreticinin mağduriyetlerinin önüne geçilecek tedbirler alınmalı, özellikle uluslararası alanda fındığı ucuza mal etmek isteyenlere fırsat verilmemeli, alan bazlı destekler başta olmak üzere verilen destekler ve nihayetinde fındık için verilen fiyat piyasa koşulları gözetilerek acilen güncellenmeli ve üreticinin alın teri korunarak ülkemizin ve bölgemizin önemli değerini yükseltecek çalışmalara hız verilmelidir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.