Bazı hastalıklar ender görülür ve tehlikelidir. Bazıları ise faranjit gibi sık sık ortaya çıkar ama genel olarak zararsızdır. Özellikle soğuk kış …
Bazı hastalıklar ender görülür ve tehlikelidir. Bazıları ise faranjit gibi sık sık ortaya çıkar ama genel olarak zararsızdır. Özellikle soğuk kış aylarında kime sorsanız boğaz ağrısı çektiğinden bahsedecektir, bu ağrıların büyük bir kısmı faranjittir. Çünkü faranjit, pek çok farklı hastalığa bağlı olarak oluşan bakteriyel ya da viral enfeksiyon sonucu boğazın iltihaplanması durumudur.
Faranjit çoğu zaman tek başına ortaya çıkmaz ancak çıktığı kişinin bazen su içmesini bile engelleyecek kadar rahatsız edici olabileceği için hastalık ile ilgili fark edilen ilk belirti o olur. Hem bu durumu önlemek hem de yaşadığınız zaman acınızı hafifletmek için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler var. Gelin faranjit nedir, belirtileri nelerdir, faranjite ne iyi gelir yakından bakalım ve evde uygulayabileceğiniz tedavi ve önleme yöntemlerini görelim.
Faranjit nedir, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir?
İlk olarak, faranjit nedir?
Faranjit; farenks olarak bilinen boğaz yutağının pek çok farklı hastalık nedeniyle oluşan bakteriyel ya da viral enfeksiyon sonucu iltihaplanarak ağrı ve kaşınma ortaya çıkması durumudur. Basit bir boğaz ağrısı olarak görülse bile ortada bir iltihaplanma olduğu için büyük bir soruna dönüştüğü durumlarda mutlaka uzman bir hekime muayene olunması gerekir.
Faranjit belirtileri nelerdir?
Boğazın iltihaplanması sonucu faranjit oluştuğu zaman ortaya çıkan belirtilerden bazıları bu şekilde. İltihaba neden olan hastalığa bağlı olarak bu belirtilerin birkaçı aynı anda görülebilir. İltihap düzeyi arttıkça ve müdahale edilmedikçe hem belirtilerin sayısı hem de yoğunluğu artacaktır.
Faranjite neden olan hastalıklar:
Farenks olarak bilinen boğaz yutağının bakteriyel ya da viral enfeksiyon sonucu iltihaplanarak faranjit oluşumuna neden olan hastalıklardan bazıları bu şekilde. Listede pek çok farklı şiddette hastalık görmenizin nedeni bazılarının viral, bazılarının ise bakteriyel enfeksiyon yaratıyor olmasıdır. Ancak faranjitin nedeni her zaman bu tür önemli hastalıklar olmayabilir.
Faranjit neden olur?
Faranjite neden olan hastalık dışı durumlardan bazıları bu şekilde. Bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve yoğun olmasa da çok daha uzun süre etki gösteren durumlar kronik faranjit olarak adlandırılır. Hastalık ile birlikte ortaya çıkan ve daha yoğun bir etkiye sahip olan durumlar ise akut faranjit olarak adlandırılır.
Faranjit nasıl teşhis edilir?
Bir kişide faranjit olup olmadığı yalnızca uzman hekim muayenesi ile ya da yapılacak tahliller ile teşhis edilebilir. İlk olarak hekim muayenesi sırasında boğazınıza bakılır. Gri, beyaz lekeler ya da kızarıklık görülüyorsa ve aynı zamanda burunda etinde ya da sinüzitte şişme varsa faranjit teşhisi konulabilir.
Eğer faranjit durumu muayene sırasında gözle görülecek seviyede değilse ancak hekim yine de şüpheleniyorsa bazı tahliller isteyebilir. Boğaz kültürü testi basittir ve 24 saat içinde sonuç alınabilir. Faranjite neden olabilecek farklı bir hastalıktan şüpheleniliyorsa kan testi yapılabilir. Kan testi sonucunda hem diğer hastalıklar hem de iltihap düzeyi ortaya çıkar.
Faranjite ne iyi gelir?
Faranjit ortaya çıktığı durumlarda listelediğimiz yöntemleri uygulayarak tam olarak iltihabı yok etmeseniz bile etkilerini azaltarak acınızı hafifletebilirsiniz. Bu yöntemlerin yanı sıra bazı bitkileri kullanarak yapacağınız çaylar da faranjite iyi gelecektir. Faranjite iyi gelen bitkilerden bazıları şu şekilde;
Bu noktada bir parantez açmakta yarar var. Tüm bu yöntemler doğaldır ve çoğu zaman yan etkisi yoktur. Ancak faranjit bir iltihap enfeksiyonudur ve çok daha büyük sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle tüm bu doğal yöntemleri uygulamadan önce bile mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız. Çoğu zaman yan etkisi olmasa bile sizin üzerinizde ters bir etki oluşturmayacağının garantisi yok.
Faranjit nasıl önlenir?
Pek çok farklı hastalık nedeniyle oluşan bakteriyel ya da viral enfeksiyon sonucu boğazınızın iltihaplanması ile ortaya çıkan akut faranjiti önlemek zor olabilir ancak bahsettiğimiz önerileri dikkate alarak en azından kronik faranjiti önleyebiliriz. Hasta olduğunuzu hissettiğiniz durumlarda diğer kişilerden uzak durarak en azından onların da hasta olmasını engelleyebilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Faranjit sık sık ve pek çok farklı neden bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için en ufak bir şüphede doktora gitmenize gerek yok. Ancak yukarıdaki durumlar yaşanıyorsa ve ağrınız son derece rahatsız edici bir noktaya geldiyse en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman bir hekime muayene olmalısınız.
Pek çok farklı hastalık nedeniyle oluşan bakteriyel ya da viral enfeksiyon sonucu boğazınızın iltihaplanması ile ortaya çıkan faranjit nedir, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Konu hakkında en doğru ve size özel bilgiyi en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman bir hekimden öğrenebilirsiniz.